Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 22. 16:12

Megnyílt a Google webes szövegszerkesztője

[CNET News.com/HWSW] A Google megnyitotta a Writely webes szövegszerkesztőt , miután öt hónappal ezelőtt felvásárolta az azt üzemeltető Upstartle kezdő vállalkozást. A Google immár webes levelezéssel, szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel, határidőnaplóval és honlapszerkesztővel is rendelkezik, ezek azonban egyelőre még nem igazán integráltak egyetlen szolgáltatássá.

[CNET News.com/HWSW] A Google megnyitotta a Writely webes szövegszerkesztőt, miután öt hónappal ezelőtt felvásárolta az azt üzemeltető Upstartle kezdő vállalkozást. A Google immár webes levelezéssel, szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel, határidőnaplóval és honlapszerkesztővel is rendelkezik, ezek azonban egyelőre még nem igazán integráltak egyetlen szolgáltatássá.

Az Upstartle cég 2004 végén indult és a writely.com oldalán keresztül szolgáltatásként kínálja a szövegszerkesztést, a dokumentumok megosztását, illetve a csoportos szerkesztés kezelését is. Az ügylet részletei nem nyilvánosak, a Wall Street Journal alapján a kaliforniai cég négy alkalmazottal rendelkezett. A felvásárláskor regisztrációs stop került érvénybe, amely csak most került feloldásra.

A writely.com segítségével egy hagyományos, telepített szövegszerkesztőhöz hasonlóan tudunk dokumentumokat készíteni, beleértve a képek, táblázatok beszúrását, a szöveg formázását is, beleértve a helyesírás ellenőrzését is. A dokumentumok szerkesztés közben HTML-formátumban vannak, de akár PDF, OpenDocument Text (ODT), vagy Word .doc formátumban is letölthetjük azokat, amennyiben off-line lenne szükségünk rájuk.

A szolgáltatás adatvédelmet is garantál azáltal, hogy 10-másodpercenként elmenti a változtatásainkat, így hálózati hiba, áramszünet, gépleállás esetén sem veszhet el a munkánk. Azt, hogy kik láthatják, dolgozhatnak egy-egy dokumentumon, egy egyszerű felületről felhasználónként szabályozhatjuk. A rendszer a wikikhez hasonlóan minden egyes változtatást naplóz, így ellenőrizhető bárki tevékenysége.

Webes irodai programokat természetesen más vállalatok is igyekeznek népszerűsíteni, így szövegszerkesztőket találunk Thinkfree, Zoho, JotSpot, Writeboard vagy Rallypoint néven. Webes táblázatkezelőt szintén kínál a JotSpot, a Numsum, az iRows, és a Zoho is. Prezentációt állíthatunk össze a Zoho Show és az S5 segítségével, igaz, utóbbi bár webes, nincs központi online szolgáltatás, így saját gépünkön a böngészővel használhatjuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról