Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 14. 13:08

Év végén búcsúznak a kétmagos Pentiumok

[DigiTimes] Az év végén beszünteti Pentium D 830, 840, és Pentium Extreme Edition 930 és 940 processzorainak gyártását az Intel, legalábbis erről értesítette tajvani partnereit a cég.

[DigiTimes] Az év végén beszünteti Pentium D 830, 840, és Pentium Extreme Edition 930 és 940 processzorainak gyártását az Intel, legalábbis erről értesítette tajvani partnereit a cég.

A szóban forgó lapkákra legkésőbb december 15-én vesznek fel megrendelést, az utolsó kiszállítási határidő pedig 2007. március 9-e. Meglepő módon azonban októberben még egy új kétmagos Pentiummal fogja bővíteni kínálatát az Intel, a 925-ös modell 3 GHz-es órajelen működik majd, magonként 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és 800 MHz-es front side busszal jár.

A kétmagos Pentiumokat a Core 2 Duók váltják, az Intel tervei szerint 2007 első negyedévében a leszállított közép- és felsőkategóriás asztali processzorainak 85 százaléka lesz többmagos, 40 százaléka pedig az új Conroe magra épül. Ez azt jelenti, hogy 45 százalék jut a jelenleg is kapható kétmagos Pentium D-nek.

A vadonatúj architektúrán alapuló kétmagos processzorok nyári megjelenése után az Intel már az év vége előtt bevezetné négymagos chipjeit is -- jelentette be az Intel negyedéves pénzügyi tájékoztatóján Paul Otellini elnök-vezérigazgató. A Kentsfield kódnéven ismert négymagos asztali és a Clovertown nevű szerverprocesszor premierje 2007-ről 2006 negyedik negyedévére csúszik át. A Kentsfield és a Clovertown valójában nem új fejlesztések, csupán két darab kétmagos Conroe-t, illetve Woodcrestet tartalmaznak egy tokban.

Az első, rendszerintegrátoroktól kiszivárgott adatok szerint a Kentsfield és a Clovertown lélegzetelállító teljesítményt nyújtanak, legalábbis a szintetikus tesztekben. Az Intel bejelentésére válaszul az AMD is közölte, hogy az év vége előtt bemutatja négymagos K8L architektúráját, amelyet 2007 közepén kezd forgalmazni, először vélhetően az Opteron termékvonalban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról