Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 18. 11:22

Leegyszerűsíti az AJAX-alkalmazások fejlesztését a Google ingyenes eszköze

A San Franciscóban rendezett JavaOne konferencián a Google bejelentette a Google Web Toolkit bétaváltozatának elérhetőségét. A vállalat ígérete szerint a szoftver segítségével az eddiginél sokkal könnyebben hozhatók létre AJAX-alkalmazások.

[HWSW] A San Franciscóban rendezett JavaOne konferencián a Google bejelentette a Google Web Toolkit bétaváltozatának elérhetőségét. A vállalat ígérete szerint a szoftver segítségével az eddiginél sokkal könnyebben hozhatók létre AJAX-alkalmazások.

Miben segít a Google Web Toolkit?

Az AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) segítségével olyan webalkalmazások hozhatók létre, amelyek a szerverrel történő adatcserét a háttérben, a felhasználó számára "láthatatlanul" bonyolítják, ezáltal olyan érzést nyújtanak, mintha csak a felhasználó gépén futnának. AJAX-ban készült többek között a Google Mail, a Google Maps és a Flickr is. Az AJAX-alkalmazások fejlesztése azonban rendkívül bonyolult, mivel a programozóknak "kézzel" kell megírniuk a JavaScript kódokat.

"Az AJAX nagyon nehéz" -- mondta Bruce Johnson, a Google Web Toolkit vezető fejlesztője. "Ha már próbáltátok, tudjátok. Töltsétek le a Google Web Toolkitet és soha többé nem kell aggódnotok." A konferencián megjelent fejlesztők kitörő lelkesedéssel fogadták az eszközt. "Nem kell JavaScript-guruvá válnotok. Több időt tölthettek magával az alkalmazással és kevesebbet kell erre a szemétre fordítanotok" -- mondta Johnson.

Ingyenesen elérhető

Ezen próbál segíteni a Google Web Toolkit, amely a Java alkalmazásokat JavaScriptre fordítja le, így a fejlesztéshez használhatók a népszerű és elterjedt Java fejlesztői környezetek és eszközök, mint az Eclipse vagy a JProfiler. A Web Toolkit használatának további előnye, hogy a szoftver olyan JavaScripteket hoz létre, amelyek minden böngészőben egyformán (jól) futnak, így nincs szükség a hosszadalmas kompatibilitás-ellenőrzésekre. A Google Web Toolkittel emellett egyszerűen létrehozhatók az alkalmazások felhasználói felületei is.

A Google Web Toolkit ingyenesen elérhető és az Apache 2.0 nyílt forrású licenc vonatkozik rá. A szoftver Windowson és Linuxon fut és jelenleg még béta állapotú. A Google egyelőre nem közölte, mikor készül el belőle a végleges változat, azt azonban megígérte, hogy sűrű frissítések várhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról