:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 3. 13:03

Egyesül az Alcatel és a Lucent

Patricia Russo
Patricia Russo
[HWSW] Egyesülési megállapodást írt alá a hétvégén az Alcatel és a Lucent Technologies, a létrejövő 25 milliárd dolláros cég központja az Alcatel párizsi főhadiszállásán lesz, de a vezetőjét, Patricia Russót a Lucent adja.

Francia fölény

A Lucent és az Alcatel házassága kézenfekvő: a két vállalatnak sok hasonló terméke van, de az Alcatel évi 13 milliárd eurós (15,7 milliárd dolláros) bevételének kétharmada Európából, a Közel-Keletről, Afrikából és Dél-Amerikából származik, míg a Lucent 9 milliárd dolláros forgalmának kétharmadát az Egyesült Államok adja. Bár a cégek hivatalos kommunikációjukban egyenlő partnerek összeolvadását igyekeznek lefesteni, formailag az Alcatel veszi meg a Lucentet, a megállapodás értelmében a Lucent részvényesei egy papírjukért cserébe 0,1952 Alcatel-részvényt kapnak, a pénteki záróárakat figyelembe véve a Lucent ára tehát 13,5 milliárd dollár. Az ügyletre a részvényeseknek és az amerikai, valamint európai hatóságoknak is áldásukat kell adniuk.

A most létrejött, egyelőre név nélküli, távközlési berendezéseket gyártó óriásvállalat részvényeit nem a New York-i, hanem a párizsi tőzsdén jegyzik majd. Az igazgatótanácsba a Lucent és az Alcatel egyaránt 6-6 főt delegál, amellett a tanács tagja lesz még két független, európai igazgató. Az elnök-vezérigazgatót Patricia Russo személyében a Lucent adja, az igazgatótanács elnöke pedig Serge Csuruk, az Alcatel vezére lesz. A felsővezetés javát is az Alcatel adja majd.

Kemény dió

A létrejövő cég az elkövetkező évek során közel 90 ezer dolgozójának 10 százalékától válik meg annak érdekében, hogy évi 1,7 milliárd dolláros költséget takarítson meg. Kérdés, hogy az erős francia szakszervezetek mellett ez hogyan sikerülhet, könnyen lehet hogy ezért elsősorban a Lucent dolgozói kerülnek majd utcára. Russó amúgy az elmúlt évek során nagy tapasztalatot halmozott fel átszervezésekkel és elbocsátásokkal kapcsolatban, a vezetése alatt a cég dolgozóinak létszáma 80 százalékkal apadt. Csuruk regnálása idején az Alcatel 40 ezer embertől, alkalmazottainak 70 százalékától vált meg -- bár az is igaz, hogy többségük nem Franciaországban dolgozott.

Szakértők szerint az Alcatel és a Lucent integrációja igen kemény diónak ígérkezik, figyelembe véve a két vállalat közötti kulturális különbségeket, nem beszélve az eltérő nyelvről, valamint arról, hogy a hazai ipart és gazdaságot védő francia államnak jelentős befolyása van az Alcatelben. A vezetők azonban igyekeztek eloszlatni a kétségeket és kiemelték, hogy az Alcatel is jelentős nemzetközi szereplő és a két vállalat működésében sok a hasonlóság.

A csőd szélén

Az AT&T-ről 1996-ban leválaszotott Lucent a 90-es évek informatikai robbanásának egyik éllovasa volt, a legszebb napokon a cég piaci értéke felülmúlta a 100 milliárd dollárt is, 2001-ben azonban a vállalat a csőd szélére sodródott. A cég ekkor is folytatott egyesülési tárgyalásokat az Alcatellel, azonban végül a felek nem tudtak megállapodni, a létrejövő vállalatban kinek mekkora befolyása legyen.

Russo vezetése alatt azonban a vállalat -- köszönhetően az átszervezéseknek, egyes részlegek leválasztásának és az elbocsátásoknak -- nyereségessé tudott válni és két utóbbi évét már profittal zárta. Tavaly a Lucent már osztalékot is fizetett, amire 2001 óta nem volt példa, a részvényeinek árfolyama pedig 3 dollár fölé emelkedett, miközben 2002-ben még 1 dollárt se értek a papírok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.