:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 29. 13:01

Jövőre csúszik a Microsoft Virtual Server 2005 új javítócsomagja

[News.com/HWSW] A Microsoft 2007 elejére halasztotta a Virtual Server első javítócsomagjának (SP1) megjelenését. A vállalat eredetileg 2006-os premiert tervezett, azonban nemrég kiderült, a megjelenésre csak jövőre kerülhet sor. A minőség mindig elsőbbséget élvez a határidővel szemben -- kommentálta a késést a cég képviselője.

[News.com/HWSW] A Microsoft 2007 elejére halasztotta a Virtual Server első javítócsomagjának (SP1) megjelenését. A vállalat eredetileg 2006-os premiert tervezett, azonban nemrég kiderült, a megjelenésre csak jövőre kerülhet sor. "A minőség mindig elsőbbséget élvez a határidővel szemben" -- kommentálta a késést a cég képviselője.

Új képességet az első szervizcsomagban

A Virtual Server 2005 R2 hamarosan érkező javítócsomagja (SP1) támogatni fogja a legújabb Intel és AMD processzorokba épített virtualizációs technológiákat. Az SP1 első bétaváltozata a második negyedév során elérhető lesz. Az újdonságok közé tartozik a Volume Shadow Services, amely lehetővé teszi egy szerverről az összes virtuális gép párhuzamos elmentését és gyors újraindítását, amely nagy segítség lehet a szerver meghibásodása esetén. A 64 bites virtuális szerverek támogatása azonban továbbra is hiányzik majd a Virtual Servervől, mizközben a vetélytárs szoftverekbe már beépítették ezt a képességet.

A virtualizáció nem újdonság az adatközpontokban, eddig azonban jellemzően a felsőbb kategóriás rendszerek (UNIX) sajátossága volt, az új Xeon és Opteron processzorokban megjelent képességek, valamint a szerverek megbízhatóságának és rendelkezésre állásának növekedése révén azonban az x86-os kiszolgálók szegmensében is nagy jövő előtt áll. Több operációs rendszer párhuzamos futtatásával javítható a szerver kihasználtsága és így összességében a szervezet kevesebb szerver üzemeltetésével költségeket takaríthat meg. A virtualizáció jó szolgálatot tesz még fejlesztésekkor, ha a fejlesztők szeretnék minél több platformon letesztelni az általuk elkészített rendszert, és nem szeretnének minden tesztkörnyezethez külön számítógépet beszerezni.

Mit ajánl a VMware és a Xen?

A virtualizációs szoftverek piacán a Microsoft legnagyobb ellenfelei az EMC-leányvállalat VMware, valamint a nyílt forrású Xen. Érdekesség, hogy ezen szoftverek legújabb megoldásai a Virtual Server 2005 R2 SP1-hez képest szintén késedelmet szenvedtek, illetve szenvednek. A Xen 3.0-t eredetileg tavaly augusztusra ígérték és végül csak decemberben jelent meg, a VMware ESX Server pedig az idén március helyett csak a nyár közepére várható.

A redmondiak jelentős árcsökkentéssel igyekeznek ügyfeleket megnyerni, decemberben a Virtual Server 2005 R2 Enterprise Edition ára 999 dollárról 199 dollárra csökkent, a legfeljebb négyprocesszoros szervereken használható Standard Editioné pedig 499 dollárról 99 dollárra olvadt. Szerkesztőségünk úgy értesült, a Microsoft a jövő héten mindkét változatot ingyenesen letölthetővé fogja tenni.

A VMware eközben VMware Server néven ingyenessé tette a Virtual Serverrel közvetlenül versenyző GSX Servert, illetve megnyitotta csúcskategóriás termékének, az ESX Servernek a forráskódját. A kezdetektől nyílt forrású modellben fejlesztett Xen ingyenesen elérhető és része a legnagyobb vállalati Linux-disztribúcióknak is, mint a Red Hat Enterprise Linux és a SUSE Linux Enterprise Server. A Xen 3.0 már támogatja az Intel és AMD processzorokba épített hardveres virtualizációs technológiát.

A Microsoft eközben lázasan dolgozik egy ún. hypervisoron, vagyis egy olyan szoftveren, amely az operációs rendszerek és a hardver közötti virtualizációs rétegként működik -- hasonlóan a Xenhez, vagy a VMware ESX Serverhez. A Virtual Server 2005 használatához még elengedhetetlenül szükséges a Windows, mint ahogy a VMware GSX Server futtatásához is kell Windows vagy Linux. A Microsoft által Viridian kódnéven fejlesztett hypervisor azonban legkorábban 2008-ra várható, a Longhorn Server tervezett érkezése után, valószínűleg annak egyik szervizcsomagjában.

A Microsoft a Connectix 2003 februári felvásárlásával jutott a Virtual Server alapjául szolgáló technológia birtokába. A Kaliforniában, San Mateoban található Connectix magántőkéből működő vállalatként 1988 óta foglalkozott virtualizációs megoldások fejlesztésével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.