Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 28. 14:07

Ismét az Egyesült Államok a világ legjobban informatizált gazdasága

Az Egyesült Államok visszaszerezte vezető pozícióját a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) által összeállított listán, amely az informatikai ipar globális helyzetét elemzi. 2004-ben az USA a negyedik helyen állt a rangsorban, a VF jelentése szerint azonban a kiváló fizikai infrastruktúra, a támogató piaci környezet és a legújabb technológiák széles körű használata az üzleti életben és a közigazgatásban 2005-re az élre emelték az országot.

[HWSW] Az Egyesült Államok visszaszerezte vezető pozícióját a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) által összeállított listán, amely az informatikai ipar globális helyzetét elemzi. 2004-ben az USA a negyedik helyen állt a rangsorban, a VF jelentése szerint azonban a kiváló fizikai infrastruktúra, a támogató piaci környezet és a legújabb technológiák széles körű használata az üzleti életben és a közigazgatásban 2005-re az élre emelték az országot.

A 2004-es listavezető Szingapúr tavaly a második helyet szerezte meg, míg a bronzérmet a dánok kapták. Figyelemre méltó, hogy az első tíz helyezett között van mind a négy skandináv állam, valamint Kanada, Tajvan és Svájc. Az Európau Unió legerősebb gazdasággal rendelkező országai közül a britek zártak a legelőkelőbb helyen, a tizediken, a németek a tizenhetedik, a franciák a huszonkettedik, az olaszok pedig a negyvenkettedik pozíciót szerezték meg. Magyarország a harmincnyolcadik helyen áll, 2004-ben ugyanezt a pozíciót foglalta el. Régiónk több országa --- köztük Lengyelország, Csehország és Szlovákia -- eközben több helyet tudott javítani helyezésén.

A Világgazdasági Fórum kiemeli, hogy az információs és kommunikációs technológiák mára nyilvánvalóan a gazdasági növekedés és a versenyképesség motorjai. A VF felmérésében azt vizsgálja, az egyes országok gazdasága milyen informatikai környezetben működik, beleértve az infrastruktúrát és a szabályozásokat, a szereplők felkészültségét, az oktatást, a tudományos életet, valamint az ICT használatát mind a hétköznapi, mind az üzleti életben. Az egyes országok tulajdonságaik szerint pontszámokat kapnak, ebből áll elő egyfajta "networked readiness index", amely a listavezető Egyesült Államok esetén 2,02, Magyarország esetén 0,27, a 115 országot tartalmazó listát záró Etiópia esetén -1,39.

Furcsa, hogy robbanásszerűen fejlődő informatikai ipara ellenére India változatlanul a lista negyvenedik helyén van, Kína pedig kilenc helyet visszaesve az ötvenedik a tavalyi rangsorban. A világ két legnépesebb országát a VF által adott pontszámok szerint megelőzi Malajzia, az Egyesült Arab Emirátusok, Chile, Thaiföld, Dél-Afrika és Tunézia is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról