:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 23. 13:36

A Vista késése kapóra jöhet a Linuxnak

A Windows Vista most bejelentett késésére minden bizonnyal rájátszanak majd a linuxos cégek, amelyek a szerverek meghódítása után minden erőfeszítésükkel igyekeznek elterjeszteni a nyílt forrású operációs rendszert a vállalatok asztali gépein is. A Red Hat Fedorájából hétfőn jelent meg a legújabb, 5-ös változat, a Novell pedig alig két hete mutatta be SuSE Linux Enterprise Desktop 10-et, bár utóbbi csak a nyáron lesz elérhető.

[HWSW] A Windows Vista most bejelentett késésére minden bizonnyal rájátszanak majd a linuxos cégek, amelyek a szerverek meghódítása után minden erőfeszítésükkel igyekeznek elterjeszteni a nyílt forrású operációs rendszert a vállalatok asztali gépein is. A Red Hat Fedorájából hétfőn jelent meg a legújabb, 5-ös változat, a Novell pedig alig két hete mutatta be SuSE Linux Enterprise Desktop 10-et, bár utóbbi csak a nyáron lesz elérhető.

A Red Hat Enterprise Linux előszobája

A Fedora nem tekinthető közvetlenül a Red Hat termékének, miután az ingyenes operációs rendszer fejlesztését és karbantartását egy alapítvány végzi, amely mögött természetesen a Red Hat áll. A Fedora egyfajta próbaterepe a cégnek, ebben a disztribúcióban jelennek meg először az újdonságok, amelyeket aztán véglegesre csiszolva a Red Hat Enterprise-ban láthatunk viszont.

A Fedora Core 5 számos újdonságot vonultat fel, egy modern Linux-disztribúcióhoz méltóan minden komponense a legújabb, beleértve a kernelt és a KDE és GNOME grafikus környezeteket, valamint az OpenOffice irodai szoftvercsomagot is. Említésre méltó még a grafikus felhasználói felületeken 3D effektek létrehozására alkalmas Accelerated Indirect GL X technológia, valamint a Cairo grafikus könyvtár. A Fedora legújabb változatában olyan technológiák is megtalálhatóak, amelyek fejlesztését a rivális Novell tulajdonában levő cégek irányítása alatt végzik, ilyen a Microsoft .NET alkalmazások futását lehetővé tevő Mono eszköz.


Fedora Core 5

Vállalati funkciók a SuSE Linux Enterprise Desktopban

A Novell a nemrég bejelentett SuSE Linux Enterprise Desktop 10-ről nem mást állít, mint hogy ez a jelenleg létező legfejlettebb asztali operációs rendszer. A termék gyakorlatilag a vállalati felhasználóknak szánt Novell Linux Desktop utóda és olyan funkciókkal igyekszik elcsábítani a cégeket a Windowstól, mint az eDirectory és Active Directory támogatás, az AppArmor biztonsági szoftver, valamint az OpenOffice-hoz adott egyedi kiegészítések, amelyek lehetővé teszik például egyes Visual Basic makrók futtatását.

A Novell vállalati Linux-disztribúciója természetesen támogatja a cég saját GroupWise csoportmunka-megoldását, de az Evolution levelező-kliens és naptár képes kapcsolatot létesíteni a Microsoft Exchange szerverekkel is. Greg Mancusi-Ungaro, a Novell Linuxért és nyílt forráskódért felelős marketing igazgatója az eWeeknek adott interjújában korábban elismerte, hogy a Linux ezen a téren némi lemaradásban volt a Windowshoz képest, de mára beérték a nagy riválist.


SuSE Linux Enterprise Desktop 10

Méltó ellenfele a Windowsnak

A Novell állítása szerint a SuSE Linux Enterprise Desktop menürendszerét felhasználói visszajelzéseken és teszteken alapulva tervezték, hogy az operácós rendszert a legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen használni. A felhasználói felület integrált eleme a Beagle asztali kereső, amely a gépen található fájlokban, levelekben, dokumentumokban, vagy akár cache-selt weboldalakban kutakodik, hasonlóan az Apple Spotlighthoz.

Mancusi-Ungaro úgy véli, a SuSE Linux Enterprise Desktop 10 a legjobb asztali operációs rendszer és méltó ellenfele mind a Windows XP-nek, mind az őszre ígért, végül 2007-re csúszó Vistának. A Novell-vezető kiemelte, hogy a Vista futtatásához viszonylag erős hardverre lesz szükség, ezzel szemben a SuSE Linux Enterprise Desktop remekül működik a meglevő PC-ken is.

Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója korábban is célzásokat tett arra, hogy a Vista megjelenése kapóra jöhet a Linux térhódításának, mivel szerinte egyes vállalatok nem lesznek hajlandók megfizetni az újabb generációs Windowsra való átállás költségeit és kedvezőbb árú alternatíva után fognak nézni. A Novell egyelőre nem közölte a SuSE Linux Enterprise Desktop 10 árát, azonban a szoftver elődje, a Novell Linux Desktop 9 évente 50 dollárért licencelhető egy számítógépre. A cég vezetői szerint "nem várható jelentős változás" az árazásban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.