Szerző: Bizó Dániel

2006. március 16. 10:11

Küzdelem a hosszabb üzemidőért: Santa Rosa és a kénes akkumulátor

A múlt héten lezajlott tavaszi Intel Developer Forum alkalmával szokás szerint prezentációk hatalmas tömegét zúdították a vállalat emberei és partnereik a szakmára, valamint a sajtóra. A központi téma természetesen a következő generációs processzor-architektúra volt, emellett azonban rengeteg érdekes, és kevésbé érdekes terület került feldolgozás alá, közöttük a hordozható számítógépek jövője.

[HWSW] A múlt héten lezajlott tavaszi Intel Developer Forum alkalmával szokás szerint prezentációk hatalmas tömegét zúdították a vállalat emberei és partnereik a szakmára, valamint a sajtóra. A központi téma természetesen a következő generációs processzor-architektúra volt, emellett azonban rengeteg érdekes, és kevésbé érdekes terület került feldolgozás alá, közöttük a hordozható számítógépek jövője.

Váratlan népszerűség -- igény a mobilitásra

A Gartner piackutató vállalat az utóbbi években többször megemelte a notebookokkal kapcsolatos eladási előrejelzéseit, a valóság azonban legoptimistább forgatókönyveket is felülmúlta. A korábbi várakozásokkal ellentétben tavaly 34 százalékkal 63 millióra emelkedett az értékesített notebookok száma. Ez a szám idén 77 millióra rúg majd, jövőre pedig már a 93 milliót is kiteszi, ha nem téved nagyot a becslés. Ez azt jelentheti, hogy a világszerte értékesített notebookok száma talán már jövőre, de 2008 minden bizonnyal átlépi majd a 100 millió darabot.

A hordozható számítógépek népszerűsége tehát rohamosan növekszik, köszönhetően részben az érdekelt vállalatok specifikus műszaki és marketing-erőfeszítéseinek, valamint annak, hogy felhasználók egyre nagyobb tömegben ismerik fel a mobilitás jelentette előnyöket. Egy, az Intel által közölt brit felmérés szerint a felhasználók a gépek megbízhatósága, az adatok védelme után harmadiknak jelölték meg az akkumulátoros üzemidőt, mint fontossági szempontot. Talán némileg meglepő, hogy a preferált időtartam 7-8 óra, amelyért a vevők hajlandóak felárat fizetni.

Helyszíni beszámolónkból kiderült, hogy az év végén jelenik meg a Merom kódnéven ismert, már a következő generációs architektúrához tartozó, 64 bites, kétmagos mobilchip. A Merom beleilleszkedik a jelenlegi Centrino Duo platformba, jövő év elején azonban az új processzor új hardverkörnyezetet kap, a Santa Rosát, amely új chipkészletet és hálózati vezérlőt jelent. A Santa Rosa több olyan újítást vezet be, melyek igyekeznek a fogyasztást csökkenteni.


Forrás: Intel, 2006

Teljesítményt, vagy üzemidőt parancsol?

Bár alapvetően igaz, hogy az egyre nagyobb teljestményű processzorok egyre többet fogyasztanak, a mérnökök fáradozásának hála ugyanakkor az is elmondható, hogy ha éppen nincs szükségünk a lóerőkre, akkor a processzorok alacsony terhelésen járva egyre kevesebb energiát igényelnek. Tehát végeredményben miközben bizonyos korlátok között nőhet a gépek maximális áramfelvétele, addig a skála másik vége, a minimális fogyasztás is egyre lejjebb szorul. Az Intel mobil processzorai által megcélzott tipikus felvétel 1 watt, miközben csúcsteljesítményük leadásakor közel 35 wattot is elfűthetnek.

A processzor alacsony terhelés mellett azonban csak a notebook fogyasztásának töredékét teszi ki, ekkor a monitor és a merevlemez dominálhatnak. A Santa Rosa ezért olyan energiatakarékos monitorvezérlőt fog kapni, amely érzékeli a megjelenített kép gyorsaságát, és ennek megfelelően automatikusan képes progresszív módból váltottsorosra váltani.


Forrás: Toshiba/IDF, 2006

Az Intel és a Toshiba által közösen fejlesztett technikával átlagosan 0,4 watt megtakarítás is várható, ami nem lebecsülendő, akár több mint tíz perc extra akkumulátoridőt jelent önmagában. A gyártók a panelek fogyasztásának további faragását várják a LED-alapú háttérvilágítás bevezetésétől is.

A Santa Rosa további újításai közé tartozik a tápellátás hatékonyságának fokozása, amely révén csökkenhet a notebookok és hálózati töltők mérete és tömege, valamint a fogyasztás is. A harmadik fogyasztáscsökkentési technika Robson névre hallgat, és nem mást céloz meg, minthogy nagy méretű flash memória kerüljön a notebookba a sűrűn használt adatok számára, így a merevlemez akár ki is kapcsolható. Ez nemcsak növeli a teljesítményt a gyorsabb kiolvasás révén, hanem növeli a merevlemezen tárolt adatok biztonságát, hiszen kikapcsolt állapotban sokkal kevésbé sérülékenyek, valamint jelentősen csökkenti a rendszer fogyasztását is.

Energiaforrások

Az alkatrészek energiafelvételének csökkentésére irányuló törekvések mellett folyamatos erőfeszítések történnek az energiaellátás fejlesztésére is. Az akkumulátorok technológiája évente átlagosan 5-10 százalékot fejlődik, azaz adott tömegbe és térfogatba ennyivel több kapacitást képesek a mérnökök besűríteni. A mai legfejlettebb, lítium-ion (Li-ion) és lítium-polymer akkumulátorok energiasűrűsége kilogrammonként 200 wattóra körül alakul, két éven belül pedig 240 wattórára emelkedik.

Az továbbfejlődési lehetőségek között a más kémiájú akkumulátorok és a különféle üzemanyagcellák szerepelnek. A cellák tömeges elterjedését az évtized vége elé nem jósolják, mivel kapacitásukhoz képest egyelőre túlságosan nagy méretűek, nehezek, valamint melegednek. Az akkumulátorok továbbfejlesztésének egyik lehetősége lehet a lítium-kén-alapú (Li-S) vegyészet, amely évek óta fejlesztés alatt áll, és sebesen fejlődik.

A Li-S telepek azzal kecsegtetnek, hogy 2008-ra több mint kétszeres tömeghatékonyságot érnek el, azaz azonos tömegből kétszer annyi kapacitást biztosítanak majd, mint az akkor legfejlettebb Li-ion akkumulátorok. Egészen konkrétan kilogrammonként nem kevesebb mint 600 wattórát ígérnek, tehát elméletileg egy negyedkilós Li-S akkumulátorral és egy átlagosan 10 wattot fogyasztó notebookkal akár 15 óra üzemidő is elképzelhető.


Forrás: Sion Power/IDF, 2006

A Li-S technológia egyelőre azonban nem alkalmas hétköznapi használatra, ugyanis ötödannyi lemerülés-feltöltési ciklust bír ki jelenleg, valamint térfogatsűrűsége is lényegesen rosszabb a Li-ionnál. Ezek a mutatók 2008 első negyedévére kiegyenlítődnek a fejlesztő Sion Power szerint, így termelésre készen áll majd az eljárás. A vállalat szerint a technológia költségoldalról is versenyképes a Li-ionnal, ehhez azonban minden bizonnyal nagy volumenű termelés szükséges majd.

Ha a gyártóknak sikerül megvalósítaniuk terveiket, akkor az évtized végére valóban realitás lehet, hogy a notebookok egy egész napot kibírjanak majd sztenderd akkumulátoraikkal, szükségtelenné téve a póttelepek, töltők jelentette extra tömeget és kényelmetlenséget. Szélessávú mobil- és vezeték nélküli hálózatok, 12 órás üzemidő, napfényben is jól látható, ún. transzflektív kijelzők jelzik a mobilitás kiteljesedésének irányát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról