:

Szerző: Bizó Dániel

2006. március 7. 11:43

Európának már két legerősebb szuperszámítógépe is van

Tegnap adták át Európa legerősebb szuperszámítógépét, amely a németországi Forschungszentrum Jülich tudományos kutatóintézetben található. Az IBM által épített JUBL, azaz a Jülicher Blue Gene /L nem kevesebb mint 16 384 darab speciális PowerPC processzorral szerelve 46 teraflopsos teljesítmény tud leadni. Az elsőség kérdéses, hiszen Európa másik legerősebb gépe, a Bull által a francia nukleáris kutatásokra épített konfiguráció 50 teraflopsos teljesítményt állít magáról.

[HWSW] Tegnap adták át Európa legerősebb szuperszámítógépét, amely a németországi Forschungszentrum Jülich tudományos kutatóintézetben található. Az IBM által épített JUBL, azaz a Jülicher Blue Gene /L nem kevesebb mint 16 384 darab speciális PowerPC processzorral szerelve 46 teraflopsos teljesítmény tud leadni. Az elsőség kérdéses, hiszen Európa másik "legerősebb gépe", a Bull által a francia nukleáris kutatásokra épített konfiguráció 50 teraflopsos teljesítményt állít magáról.

Ezerszeres igény öt éven belül

A JUBL rendszer adminisztrációját a centrumban működő Neumann János Számítástechnikai Intézet (NIC) végzi majd, ahol más informatikai infrastruktúra is üzemel. A 4096 gigabájt memóriával megáldott gép üzemidejére bármilyen békés célú tudományos kutatás pályázhat, amivel a JUBL a világ leggyorsabb, kizárólag tudományos felhasználású szuperszámítógépes installációja lesz. Jelenleg 200 európai kutatócsoport kap gépidőt a jülichi központban, kezdve a biológiától és fizikától a számelméleten és anyagkutatáson át a nanotechnológiáig, rengeteg területet lefedve.

A 90 százalékban a német szövetségi kormány, 10 százalékban az Észak-Rajna-Westfália tartomány által finanszírozott projekt az első lépése annak a stratégiának, amely "a következő három éven belül lehetővé fogja tenni számunkra, hogy az elképzelhetetlen számú ezer milliárd műveletet másodpercenként (1 petaflops) gazdaságosan érjük el" -- mondta Thomas Lippert professzor, a NIC igazgatója.

Joachim Treusch professzor, a jülichi centrum igazgatótanácsának elnöke szerint a következő öt év során az európai és német tudományos számításigények több mint ezerszeresére növekednek majd, ezért a szuperszámítógépes kapacitást folyamatosan bővíteni kell.

A másik legerősebb

A Bull tavaly decemberben adta át a francia Atomenergiai Biztosság számára a Tera-10 jelölésű szuperszámítógépes konfigurációt. A gép érdekessége, hogy a még be sem jelentett Montecito kódnevű Itanium 2 chipekből alkalmaz 4352 darabot, azaz összesen 8704 processzormag dolgozik nukleáris számításokon. A papíron 50 teraflops teljesítményt leadó installáció az évtized végéig több fázisban további bővítésre kerül majd, kapacitása pedig a több száz teraflopsot is eléri.

Az, hogy melyik gép Európa bajnoka, júniusban derül ki, amikor frissíteni fogják a top500-as listát. Jelenleg mindössze 4 konfiguráció ismert a világon, amelyek erősebbek lennének, melyek mindegyike az Egyesült Államokban található. A jelenlegi listán legelőkelőbb helyen álló európai gép a barcelonai MareNostrum, 28 terflopsos teljesítménnyel.

A világ jelenleg legerősebb szuperszámítógépe Kaliforniában található az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermoore National Laboratory (LLNL) intézményében. A szintén az IBM által épített Blue Gene /L rendszer jelenleg 367 teraflopsra képes. Magyarország legerősebb számítógépét az Országos Meteorológiai Intézet birtokolja, egy SGI Altix 3700 rendszert, amely jelenleg több mint 400, hamarosan pedig több mint 800 gigaflops (0,8 teraflops) teljesítményt képes leadni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.