Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 22. 12:27

Júliusban érkezik az Intel következő generációs asztali processzora

Az Intel a hírek szerint még az idén bemutatja első 65 nanométeres Pentiumját, a jövő nyáron pedig már egy teljesen új fejlesztésű processzorral rukkol elő.

[HWSW] Az Intel a hírek szerint még az idén bemutatja első 65 nanométeres Pentiumját, a jövő nyáron pedig már egy teljesen új fejlesztésű processzorral rukkol elő.

A Conroe kódnéven fejlesztett lapkáról az őszi Intel Developer Forumon szolgált először részletekkel a chipgyártó, bennfenntes források szerint a chip fejlesztése rendkívül jó ütemben halad, így akár már a nyár derekán kereskedelmi termékké válhat. Hogy a Conroe fejlesztése valóban előrehaladott stádiumban van, arra bizonyíték, hogy az augusztus végén rendezett Intel Developer Forumon a vállalat már bemutatott a chip működő prototípusaira épülő számítógépeket, amelyek Windowst és Linuxot is futtattak.

A Conroe alapjául szolgáló mikroarchitektúrában a Pentium 4 és a Pentium M előnyeit igyekeznek egyesíteni az Intel mérnökei. A kétmagos chip 14 fokozatú futószalagot és továbbfejlesztett out-of-order végrehajtóegységet tartalmaz, a magok pedig egy közös másodszintű cache-en osztoznak majd. A 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott Conroe esetében a másodszintű gyorsítótár 4 megabájt méretű lesz.

A lapka természetesen rendelkezni fog 64 bites kiterjesztéssel, fejlett virtualizációs és menedzsment-technológiákkal, valamint "biztonságos platform" támogatássa, azonban nem tartalmazza majd a több utasításszál párhuzamos futtatását lehetővé tevő Hyper-Threading techológiát, és a szakma által régóta áhított integrált memóriavezérlő is kimarad a Conroe-ból. Az Intel elképzelése szerint a Conroe maximális fogyasztása 65 Watt lesz, ez csupán alig több mint fele a mai csúcskategóriás asztali processzorokénak.

Amint arról beszámoltunk, a kétmagos Yonah mobil processzor esetében az Intel már elhagyja a Pentium nevet és valószínűleg a Conroe sem a jól ismert márkanéven kerül majd forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról