Szerző: Ady Krisztián

2005. november 21. 09:29

Kipróbáltuk: Freecom DVB-T Stick, a pendrive méretű digitális tévétuner

Szó szerint vicces méretű a Freecom egyik legújabb kiegészítője, digitális televíziótunere, ugyanis alig nagyobb egy átlagos pendrive-nál. A külső, USB-s tévétuner digitális földfelszíni televízió- és rádióadások vételére alkalmas, de sajnos itthon egyelőre csupán a Budapesten, illetve a kabhegyi torony környékén élők foghatnak ilyen adást. Ráadásul csupán tesztadást, mely az m1, m2 és Duna TV közszolgálati csatornákat tartalmazza. A Freecom apró tunere mindössze 28 x 15 x 86 mm méretű és 25 grammot nyom.

Szó szerint vicces méretű a Freecom egyik legújabb kiegészítője, digitális televíziótunere, ugyanis alig nagyobb egy átlagos pendrive-nál. A külső, USB-s tévétuner digitális földfelszíni televízió- és rádióadások vételére alkalmas, de sajnos itthon egyelőre csupán a Budapesten, illetve a kabhegyi torony környékén élők foghatnak ilyen adást. Ráadásul csupán tesztadást, mely az m1, m2 és Duna TV közszolgálati csatornákat tartalmazza. A Freecom apró tunere mindössze 28 x 15 x 86 mm méretű és 25 grammot nyom.

DVB-T itthon is

Az országos lefedettséghez sajnos még pár évet várnunk kell, a minap svájci kézbe került Antenna Hungária Rt. legkorábban 2007-ben tervezi kiírni a három országos multiplexre (programcsomagra) szóló pályázatát. Ezeket a digitális adásokat első körben a sűrűbben lakott országrészeken lehet majd befogni. A budapesti és kabhegyi adótornyok adatait a következõ táblázat tartalmazza, bár remélhetőleg erre nem lesz szükségünk, hiszen a Freecom szoftvere is képes automatikus hangolásra.

 
Budapest
Kabhegy
Csatorna, frekvencia
UHF 43 és 51
(650 MHz, 714 MHz)
UHF 64
(818 MHz)
Kisugárzott teljesítmény
1 kW
2,5 kW
Üzemmód
8k
 
Modulációs mód
64 QAM
 
Hibajavító kódolási arány
2/3
 
Védelmi intervallum
1/32
 

A digitális adások vételéhez lényegében ugyanaz a technológia szükséges , mint a digitális műholdas adások vételéhez, a hétköznapi felhasználó csupán egyetlen lényegi különbséget tapasztalhat: az ég felé néző lavór helyett az eddig is használt hagyományos antenna szükséges. A Freecom csomagjában a tuner mellett egy kisméretű botantennát is találhatunk, mely mágneses talpával fém felülethez rögzíthető. Az adótorony közelében ez a kis antenna bőven elegendő a megbízható vételhez. A mellékelt adapterrel szükség esetén normál antennakábel is csatlakoztatható a tunerre.

Az USB2.0 portra dugott tévévevőnek tulajdonképpen könnyű dolga van -- ennek köszönhető kis mérete is --, hiszen a digitális adásokban rögtön MPEG-2 tömörítésű anyagot sugároznak, így azt tulajdonképpen csak továbbítani kell a számítógép részére az USB-porton keresztül. A hordozható tuner kis méretéből és USB-s mivoltából adódóan nem csak asztali számítógépek egyszerű bővítésére használható, hanem noteszgépeket is elláthat földi vétellel.

Fapados szoftver

A Freecom egy meglehetősen alap dizájnnal és beállítási lehetőségekkel rendelkező, saját fejlesztésű szoftvert mellékel a tv-tunerhez, mely azonban így is elérhetővé teszi a legtöbb szolgáltatást. Az élő adás képét egyetlen gombnyomással rögzíthetjük, de a program időeltolásos televíziózásra (Time-Shifting) és időzített felvételre is képes. Az időeltolásos televíziózás egyidejű felvételt és lejátszást takar, amikor a lejátszást visszatekerve korábbi időpontról kezdjük meg az élő felvétel megtekintését, miközben azt a műsor végéig folyamatosan rögzítjük. Így nem maradunk le semmiről, sőt, a reklámokat átugorva akár utol is érhetjük az élő képet.

A mellékelt alkalmazás teletext és az elektronikus programkalauz (EPG) megjelenítésére is képes, sőt, utóbbinál a magyar ékezetektől sem jön zavarba. A szoftver képességei azonban sajnos ennyiben ki is merültek. A tesztkonfiguráción sajnos nem tudtuk bekapcsolni az MPEG-2 videó hardveres gyorsítását sem: noha azt a Radeon videokártya támogatta, nem találtunk erre vonatkozó opciót a szoftverben.

Az USB-s Freecom digitális tuner nem rendelkezik videobemenettel, így külső anyagok digitalizálásra sajnos alkalmatlan, csak a tv-adások képét menthetjük le vele álló-, vagy mozgókép formájában. A feltelepült meghajtóprogram alapján Cirrus Logic lapkát tartalmazó tunert más alkalmazások is kezelhetik, így egyéb népszerű, univerzális szoftverekkel, például az Intervideo Home Theater 2 programjával is megtekinthetjük a tv-adások képét.

A digitális adatátvitellel kapott kép minősége, megjelenése csakis a szoftveres, vagy hardveresen segített dekódoláson múlik. A Freecom alkalmazása szoftveres dekódolással volt hajlandó dolgozni, a mentett képeken látható is, hogy a kontúrok lehetnénk valamivel élesebbek. A digitális adás-vétel egyik hatalmas előnye azonban ezeken az elmentett képeken is rögtön kézzel fogható, hiszen az analóg technológiával ellentétben itt nem beszélhetünk vételi zajról, nem rondítják el a képet ilyen-olyan zavarcsíkok, szellemképek és egyéb zavaró képhibák.

Szuper, de mikor?

Egyetlen zavaró tényezőről beszélhetünk csupán: még legalább két évig várnunk kell arra, hogy az apró tunerrel a három közszolgálatinál több adást foghassunk, ráadásul nem csak Budapesten, hanem az ország számos pontján. Ingázóknak ugyanakkor az apró kiegészítő már most is hasznos lehet, hiszen Nyugat-Európa számos nagyvárosában több tíz digitális adást foghatnak be vele az apró botantennával, akár a notebookjukon keresztül is. A Freecom USB-s digitális tunere bruttó 24990 Ft-os ajánlott áron kerül a hazai üzletekbe.

Freecom DVB-T Stick értékelés

   
Minőség 9
Képességek 7
Ár/érték 8
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Freecom DVB-T USB-tunert a hazai forgalmazó Procomp Hungary Kft. biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról