Szerző: Bizó Dániel

2005. október 25. 16:03

A Xeonok terméktervét is felrúgta az Intel

[CNET News/INQ/HWSW] Az Itanium csúszásával egy időben az Intel közölte, hogy változtat a Xeon termékvonalának jövőbeli tervein. Ennek egyik elemeként törlésre került a Whitefield kódnéven fejlesztett Xeon,valamint 2008-ra vagy későbbre tolódik az Itaniumokkal közös platform is, amelyet CSI (Common Serial Interconnect) néven ismer a szakma.

[CNET News/INQ/HWSW] Az Itanium csúszásával egy időben az Intel közölte, hogy változtat a Xeon termékvonalának jövőbeli tervein. Ennek egyik elemeként törlésre került a Whitefield kódnéven fejlesztett Xeon,valamint 2008-ra vagy későbbre tolódik az Itaniumokkal közös platform is, amelyet CSI (Common Serial Interconnect) néven ismer a szakma.

Se közös platform, se memóriavezérlő

Az Inquierer informatikai bulvárlap egyik szerkesztőjének, Charlie Demerjiannak értesülései szerint a már következő generációs mikroarchitektúrára épülő, négymagos Whitefield halálát a CSI implementációja körül támadt nehézségek jelentették. A CSI, szemben az Intel összes processzorának jelenlegi buszrendszerével, az AMD Opteron infrastruktúrájához hasonlatos platform. A processzorok integrált memóriavezérlőt kapnának, valamint extrém sebességű alaplapi kapcsolatokon keresztül kommunikálnak egymással, ez az ún. "glueless SMP".

Ilyen infrastruktúrával magas processzorszámú konfigurációt nem triviális tervezni, bizonyítja ezt az is, hogy az Opteron jelenleg legfeljebb 8-processzoros gépekben található meg, és a Horus néven ismert megoldás is csak jövőre kerülhet a piacra, 3 évvel az Opteron megjelenését követően.

A CSI-nek kettős célja, hogy az Itaniumok és a Xeonok közötti költségbeli különbséget csökkentse, valamint felépítése révén mindkét processzorcsalád teljesítményét jelentősen megdobja. Bár az Itanium még mindig csak a felfejlődés szakaszában tart, a késés a piacot domináló Xeonokat érzékenyebben érintheti. A Xeonok jelenleg elsősorban azért maradnak alul az AMD Opteron processzorokkal szerelt rendszerekkel szemben, mert buszrendszerük egyszerűen képtelen elégséges sebességgel etetni a processzormagokat. A két-, majd később négy- és többmagos chipekkel pedig a helyzet drasztikusan romlik.

Kódnevek

A Whitefieldet a Tigerton nevű lapka váltja fel. A legfőbb különbség az infrastruktúrában ragadható meg: a Tigerton nem CSI-szerű, hanem a jelenleg is ismert módon buszrendszerbe fog beleülni. Ugyanakkor itt már minden lapka, pontosabban minden foglalat külön sínnel csatlakozik a chipsethez. Ne feledjük azonban, hogy már 4 magról beszélünk, amelyek minden bizonnyal a jövőre debütáló új, a jelenleginél alacsonyabb órajeleket elérő, egyszerre több munkát végző, energiahatékony mikroarchitektúra épülnek. Négy nagy teljesítményű magot pedig megfelelően gyors buszrendszer nélkül ismét nehéz lesz folyamatosan adatokkal ellátni.

A CNET értesülései szerint az új, minden processzorfoglalat számára dedikált buszrendszert már jövő év második negyedévében szemügyre vehetjük, mikor is a Dempsey kódnéven ismert, még a jelenlegi NetBurst mikroarchitektúrán alapuló kétmagos, 65 nanométeren gyártott Xeon megjelenik.

2006 második felében várható az új mikroarchitektúrára épülő Xeon, a kétmagos Woodcrest, 65 nanométeren. Órajelét a híresztelések 2,5-3 GHz közé teszik. Két Woodcrest processzort egy modulra építve születik meg a Cloverton, amely jövő év végére esedékes. A most törölt Whitefieldet felváltó, valószínűleg 2007-ben megjelenő Tigertont a Dunnington követi, amely már akár 8 magot is tartalmazhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról