Szerző: mz

2000. június 9. 23:53

Rejtett meglepetések

Egy számítógépes biztonsággal foglalkozó cégnek állítólag bizonyítékai vannak arra, hogy egy új támadó szoftver került tervszerű elrejtésre és beépítésre talán több ezer számítógépbe. Ezek a számítógépek alkalmasak lehetnek arra, hogy e-kereskedelmi, vagy egyéb weblapokat tegyenek használhatatlanná.
A program titokban kerül a gépekre, amikor a felhasználó elindít egy aprócska, például videofilmnek álcázott fájlt, melyet e-mailben kapott, vagy az Internetről töltött le. A program ezáltal távolról irányítható fegyverré változtatja az áladozat gépét: a megfelelő parancsszóra az alvó programok életre kelnek, és folyamatos kéréseikkel elárasztva a kiszemelt weblapot használhatatlanná teszik azt. A legnagyobb veszélynek a kereskedelmi lapok vannak kitéve. A "distributed denial of service" módszerét már sikeresen felhasználták februárban, amit akkor a Yahoo, a CNN és az eBay bántak meg. Akkor a támadók akadémiai számítógépeket használtak fel a támadáshoz.
Az illető program neve folyamatosan változik, látszatra avi formátumú, de valójában exe kiterjesztésű, azaz programfájl. Neve amellett, hogy változik, általában értelmetlen karaktersorozat.
A cég bevallása szerint legalább 2000 olyan számítógépet találtak az egész világon, melyre már települt a program, és amely két számítógépnél regisztrálja magát, minden alkalommal, amikor a felhasználó feljelentkezik az Internetre.
a címlapról