Szerző: Budai Péter

2005. március 3. 14:58

Megjelent az első vegyes forrású operációs rendszer, a Novell Open Enterprise Server

A Novell Magyarország a mai napon bemutatta az Open Enterprise Servert (OES), amely a világ első vegyes forráskódú vállalati operációs rendszere. A szolgáltatáscsomag a SuSE Linux Enterprise Server és a Novell NetWare képességeinek ötvözésével született, biztosítva a NetWare szolgáltatásait a nyílt forrású SuSE operációs rendszer, és a nyílt forrású alkalmazások számára.

[HWSW] A Novell Magyarország a mai napon bemutatta az Open Enterprise Servert (OES), amely a világ első "vegyes forráskódú" vállalati operációs rendszere. A szolgáltatáscsomag a SuSE Linux Enterprise Server és a Novell NetWare képességeinek ötvözésével született, biztosítva a NetWare szolgáltatásait a nyílt forrású SuSE operációs rendszer, és a nyílt forrású alkalmazások számára.

A szoftverrendszer valamennyi Linuxot is támogató hardverplatformra elérhető, és a legnagyobb hardver és szerverszállítók -- például az AMD, a Dell, a HP, az IBM és az Intel is -- nyitottak a megoldás szállítására a vállalati szegmensben.

NetWare 7 helyett Open Enterprise Server

A Novell Open Enterprise Server gyakorlatilag a Novell NetWare 7 helyét vette át, azonban szolgáltatásainak kibővülése és a SuSE aláépítése miatt időszerű volt a névváltoztatás. A rendszerrel a korábbi, 6-os NetWare összes funkciója elérhető, és ezek további fejlesztésekkel bővültek, javultak.

A rendszer elsődleges célja a meglévő felhasználók megtartása, és újabbak elcsábítása mellett, hogy a Windows NT 4 megjelenése óta fokozatosan elpártoló ügyfélkör ismét igazi alternatívaként tekintsen a Novell megoldására. Mivel a vállalatok egy jelentős része úgy nyilatkozik, hogy számára költséghatékonyabb egy nyílt forrású fejlesztésekre alkalmas platform, és szeretnék magukat megkímélni a biztonsági problémáktól is, ezért a termék jelentős felhasználói bázis megszerzésére lesz képes.

Ugyan maga az operációs rendszer nem ingyenes, de ugyanazok a licencdíjak érvényesek rá, mint a 6-os Novell esetében, a több tucat új funkciónak, és a megnövekedett rugalmasságnak dacára. A szoftver újdonságai között találhatunk webes menedzsment-eszközöket, melyekkel az egymástól akár földrajzilag távol elhelyezkedő gépparkokat is egy helyről, egy egyszerű böngészőből lehet adminisztrálni.

Kettő az egyben

Az operációs rendszer telepítésekor választható ki, hogy a rendelkezésre álló két kernel (Novell NetWare, és hagyományos SuSE Linux) közül melyikkel rendelkezzen az adott számítógép. Egy operációs rendszer egyszerre csak az egyiket használhatja, azonban a hálózat számítógépei között teljesen vegyes felállás is elképzelhető. Ezáltal gyakorlatilag két rugalmas operációs rendszert kapunk egy áráért, és az adott feladat alapján eldönthető, hogy éppen melyikre van szükség. Mindkét kernelre épülő operációs rendszer ugyanazokkal az eszközökkel adminisztrálható, a kernel különbözősége tehát teljesen transzparens, mindössze a ráépíthető szolgáltatásokat korlátozza.


Hargitai Zsolt rendszermérnök, és Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója

A rendszerben elérhető egy teljesen felújított alkalmazásszerver, amivel az összes nyílt forrású megoldással lehet fejleszteni, például Java, PHP és Perl alapokon is. A rendszer programozására elérhető a Mono is, aminek Novell kernelen működő portolása már folyamatban van.

A Novell hálózati és címtár-rendszerei híresek megbízhatóságukról, gyakorlatilag a 4-es NetWare óta nem jelent meg egyetlen kritikus biztonsági hibajavítás sem, mivel nem volt rá szükség. Az Open Enterprise Serverben az ügyfél szabadon eldöntheti, hogy a Novell NetWare mely képességeit akarja kihasználni -- címtár, fájlrendszer, alkalmazásszerver, hálózati szolgáltatások, fájl és nyomtatómegosztás, fürtözés -- és azokat ötvözhetik a SuSE-ben megtalálható nyílt forrású alkalmazásokkal.

A Novell nagy várakozással tekint az elkövetkező időszakra. Az egy évvel ezelőtti 267 millió dolláros árbevételét az első negyedévben sikerült 290 millióra növelnie, valamint -- részben a Microsofttól kapott, közel 380 millió dolláros összegnek -- az egy évvel ezelőtti negyedéves nettó 10 millió dolláros eredményt 392 millió dollárra növelték. A vállalat kiegyensúlyozottan növekedik, a magyarországi vállalat pedig rekord mennyiségű új ügyfelet szerzett az első negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról