:

Szerző: Budai Péter

2005. március 1. 09:47

Aki elveszíti mobiltelefonját, elveszítheti barátait is

[BBC/HWSW] A nők 62 százaléka azt állítja, hogy nem emlékszik barátja vagy élettársa telefonszámára. A mindennapok embere egyre inkább a mobiltelefonok függőségében él: minden harmadik megkérdezett úgy tartja, hogy telefonjának elvesztésével megszakadna minden kapcsolata néhány barátjával.

[BBC/HWSW] A nők 62 százaléka azt állítja, hogy nem emlékszik barátja vagy élettársa telefonszámára. A mindennapok embere egyre inkább a mobiltelefonok függőségében él: minden harmadik megkérdezett úgy tartja, hogy telefonjának elvesztésével megszakadna minden kapcsolata néhány barátjával.

Függünk saját telefonunktól

A mobilfelhasználók több mint fele arról számolt be, hogy az elmúlt három év alatt már legalább egyszer ellopták vagy elvesztette telefonját -- derült ki az Intervoice angliai közvélemény-kutatásából. Azok közül, akik átéltek hasonló esetet, 54 százalék nem rendelkezett másolattal a telefonban tárolt számokról, így azok vagy örökre elvesztek, vagy keserves kutatómunkába került azok előkerítése. A mobilozók egyötöde mindent telefonjára bíz.

Az angol felnőttek közel 80 százaléka rendelkezik saját mobiltelefonnal, van, aki többel is -- állítják hivatalos források. A becslések szerint a 15-24 évesek 94 százaléka, a 25-34 évesek 92 százaléka mobilozik, de még a 65 év feletti lakosság 53 százalékának is van saját mobiltelefonja. Érdekes, hogy a megkérdezetteknek csupán 19 százaléka tartja aggasztónak, hogy minden elveszett telefonszámot újra elő kell kerítenie -- a többiek vagy nem gondoltak bele ennek nehézségeibe, vagy nem tartották fontosnak az elveszett, és nehezen pótolható számokat.

Túl kényelmesek a telefonok

A felmérés megmutatta, mennyire függnek az emberek saját mobiltelefonjuktól, mivel szinte senki sem szán energiát arra, hogy telefonszámainak listáját telefonján kívül is karbantartsa. A mobilozók többségének egyszerűen elavultnak és nehézkésnek tűnik, ha papírra, vagy akár elektronikus dokumentumba, címlistába kell másolnia meglévő számait. A mobiltelefonok egyszerűsége és kezelhetősége óvatlanná teszi a felhasználókat.

A legtöbben már nem is emlékeznek fejből telefonszámokra, mivel a telefon mindig kéznél van -- ellenben vészhelyzetben, például a telefon elvesztésekor teljesen pánikba esnek, és nem tudják, kihez fordulhatnának. A felmérést készítő szervezet szerint a megoldást a mobilszolgáltatóknak kellene biztosítaniuk saját hálózatuk segítségével, ahelyett, hogy az egyes felhasználókra bíznák ennek megoldását.

Megoldás: adatmentés és szinkronizálás

A SIM-kártyák és mobiltelefonok memóriájának tartalma megfelelő kábelek és szoftverek segítségével számítógépre, vagy akár memóriakártyára is elmenthető. Elterjedőben vannak azok az eszközök is, amikkel a SIM-kártyák tartalmát pillanatok alatt le lehet másolni, áruk viszonylag alacsonynak mondható.

Angliában az Orange szolgáltató már olyan szolgáltatást is elérhetővé tett, amivel a telefonszámok listája a szolgáltató hálózatára menthető el -- igaz ez csak a Windows Smartphone tulajdonosok számára érhető el jelenleg. Más szolgáltatóknál arra is láthatunk példát, hogy a telefonszámokat GPRS-en keresztül lehet eljuttatni egy biztonságos tárhelyre.

Jelenleg sem a Vodafone, sem a T-Mobile nem nyújt lehetőséget a hálózaton keresztül történő automatizálható adatmentésre, helyette a SIM-kártyák másolására alkalmas eszközök, illetve a számítógépes adatkábelek használatát javasolják.

Lehetőségek Magyarországon

A Vodafone magyarországi boltjaiban 1890 forintért lehet hozzájutni egy SIM-kártya másolóhoz, ez azonban csak a kártyákon található neveket, és a hozzájuk rendelt alapértelmezés szerinti telefonszámokat menti le. A szolgáltató az adatok teljes körű lementéséhez -- beleértve az egy személyhez rendelt további telefonszámokat, e-mail címeket, és akár az SMS-eket is -- a hagyományos, kábelen vagy infrán keresztül történő adatmentést ajánlja, amelyet a felhasználónak magának kell elvégeznie és a szükséges eszközöket is magának kell beszereznie.

Más módszereket használva az adatmentés és -másolás sikere általában a készüléktípustól és az átmásolandó adatoktól, azok mennyiségétől függ. A különböző készüléktípusokhoz a gyártok eltérő kommunikációs szoftvereket gyártanak, és ezek gyakran eltérő elven működnek -- ezek ritkán kompatibilisek egymással, így a lementett adatokat egy másik típusú telefonra átjuttatni egy újabb szoftverrel nehézkes feladat, gyakran akár adatvesztéssel is járhat. Akkor a legjobbak az esélyek, ha ugyanattól a gyártótól van mindkét telefon, amik között az adatokat szállítani szeretnénk -- tájékoztatott Somlyai Dóra, a Pannon GSM vállalati kommunikációs igazgatója.

Hozzátette, hogy a szolgáltató az egyszerűbb esetekben segítséget nyújt az ügyfeleknek, így például néhány telefonszám készülékről kártyára, vagy egyik kártyáról egy másikra másolása esetén, azonban a siker és a sebesség szintén attól függ, hogy mennyi adatról van szó. Ha további adatok lementésére van szükség, akkor célszerű az adott készülék márkaszervizéhez fordulni, ők a komplexebb adatmentéseket és -másolásokat is el tudják végezni. Ugyancsak lehetőség van arra, hogy a SIM-kártyán lévő telefonszámokat papírra lehessen nyomtatni. Ez a mentési folyamat nem a telefonról, hanem kizárólag a SIM-kártya segítségével végezhető el.

A legutóbbi becslések szerint a mobiltelefonok száma 2005 végére meghaladhatja a kétmilliárdot is. Egy ilyen nyilvánvalóan sikeres, és a mindennapokban használt eszközön tárolt adatok biztonsága mindenki számára elsődleges szempont kellene hogy legyen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.