:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 8. 09:33

Újabb részletek a kétmagos Pentium 4 processzorokról

[HWSW] Az Intel hétfőn közölte, hogy a második negyedév során két különféle kétmagos chipet jelent be, az egyiket a Pentium 4, a másikat pedig az Extreme Edition vonalon. Az International Solid-State Circuits Conference rendezvényen elhangzott bejelentés nem tárgyalta a processzorok részletes tulajdonságait, azonban a már kiszivárgott információk alapján szinte egész pontosan tudható, mit várhatunk a kétmagos Intel Pentium 4-től.

Egy mag, négy utasításszál

A tegnapi bejelentés talán leglényegesebb információja az volt, hogy a kétmagos Pentium Extreme Edition -- immár a 4-es szám nélkül -- tartalmazni fogja a Hyper-Threading technológiát, míg a kétmagos "sima" Pentium 4-ből ez kimarad. A Hyper-Threading révén a Pentium EE chip magonként két utasításszálat, azaz összesen négy szálat tud egyidőben futtatni. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a két processzor fizikai felépítése minden egyéb tekintetben megegyezik.

Valószínűsíthető, hogy a kétmagos Pentium 4 lapkák továbbra is 800 MHz-es front side busszal járnak majd, a kétmagos Extreme Edition esetében azonban az Intel minden bizonnyal a már korábban bevezetett 1066 MHz-es rendszerbuszra szavaz. A chipek magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, emellett támogatják az NX-bit technológiát, a 64 bites kiterjesztéseket, valamint a Vanderpool virtualizációs technológiát. A kétmagos Pentium 4-ek mérete a pletykák szerint 215 mm2, ami igen tekintélyesnek nevezhető.

Mérsékelt kompatibilitás

A most bemutatásra kerülő processzorok LGA775 tokozásban kerülnek forgalomba és elméletben együttműködnek a ma kapható i915 és i925 chipsetes alapapokkal, azonban a magas fogyasztás miatt valószínűleg igen korlátozott lesz azoknak a "régi" alaplapoknak a száma, melyek alkalmasak a kezelésükre. A Smithfield kódnevű chipek esetében a pletykák 130 wattos teljesítményfelvételről szólnak. A túlzott energiapazarlásnak a noteszgépek processzoraiból már ismert Enhanced SpeedStep alkalmazásával veszi elejét az Intel.

A hírek szerint a kétmagos Pentium 4 premierjével egyszerre az Intel két új chipkészletet is piacra dob: az i945 és i955X amellett, hogy biztosan támogatja a kétmagos lapkákat, már együttműködik a 667 MHz-es DDR2 memóriákkal is, így nagyobb teljesítmény érhető el velük. Az új chipsetek támogatják a Serial ATA II specifikációt, valamint az 1066 MHz-es front side buszt is.

Hogy az új processzorok milyen órajelen lesznek elérhetők, arról az Intel nem közölt információkat, azonban korábbi pletykák arról szólnak, hogy a kétmagos Pentium 4 chipek megjelenésekor 2,8 és 3,2 GHz közötti változatok lesznek elérhetők. A kétmagos Pentium EE ennél vélhetően nagyobb órajelen működik majd. A pletykák szerint a kétmagos Pentium 4 lapkák listaára órajeltől függően 241 és 530 dollár (46-101 ezer forint) között alakul majd, a Pentium Extreme Editionért valószínűleg a "szokásos" 999 dolláros (190 ezer forintos) árat kéri majd el az Intel. Természetesen az egymagos Pentium 4 chipek továbbra is megmaradnak a gyártó kínálatában.

Vigyázz, kész!

Noha az Intel legnagyobb PC-piaci vetélytársa, az AMD már jóval korábban publikálta kétmagos processzoraira vonatkozó elképzeléseit, az Intel a második negyedéves bemutatóval megfordítani látszik a verseny állását. Az AMD ígérete szerint a szerverekbe szánt Opteron chip kétmagos változata a nyáron lesz elérhető, az asztali rendszerekben szolgálatot teljesítő Athlon 64 termékcsaládban pedig legkorábban az év második felében jelennek meg a kétmagos chipek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.