Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 7. 09:37

Új részletek az Intel kétmagos szerverprocesszoráról

[HWSW] Az International Solid State Circuits Conference (ISSCC) rendezvényen az Intel számos részletet hozott nyilvánosságra az ősszel debütáló kétmagos Itanium 2 processzoráról. A Montecito kódnevű lapka próbagyártása már jelenleg is zajlik, a chip az Itanium család tagjai közül elsőként 90 nanométeres csíkszélességgel készül.

A processzor két magja szinte elképzelhetetenül sok, 1,72 milliárd tranzisztort tartalmaz, ennek ellenére a hőtermelése lényegesen kisebb, mint a korábbi generációs Itanium lapkáké. Ezt egyfelől a fejlett gyártási eljárás, másfelől a "Demand Based Switching", valamint a "Foxton" energiatakarékos technológiák bevezetése teszi lehetővé. Míg a régebbi Itanium chipek fogyasztása 130 Watt körül alakult, a Montecito esetében ez megáll 100 Wattnál. A kisebb fogyasztás ellenére a Montecito számítási teljesítménye akár 50-100 százalékkal is magasabb lehet az előző, Madison 9M magos Itanium 2 processzorénál.

Nagyobb teljesítmény, alacsonyabb fogyasztás

Az energiatakarékos működést lehetővé tevő egyik technológiát a Xeon sorozatban már bevezette az Intel, némileg módosított változatát pedig a Pentiumokból ismerhetjük. A SpeedStep, vagy a szerverchipek esetén Demand Based Switching megoldás a futtatott alkalmazások teljesítményigényétől függően csökkentheti a processzor feszültségét és órajelét annak érdekében, hogy az üres időszakokban az ne fusson feleslegesen magas órajelen. Ezáltal felhasznált, és hővé alakított energia takarítható meg.

A Montecitóban igazi újdonságot a Foxton technológia bevezetése jelenti. A Foxton egy teljesen hardveres megoldás, amelyhez sem alkalmazás-, sem operációs rendszer szintű támogatás nem szükséges. A Foxton működési alapelve leegyszerűsítve a követkető: a Montecito lapka tartalmaz egy fogyasztásmérőt, amely másodpercenként több ezerszer megvizsgálja a processzor energiafelvételét. Amennyiben a fogyasztás nem éri el a maximális 100 Wattot, abban az esetben a Foxton némileg megemeli a processzor feszültségét és órajelét. Az emelkedés mértéke legfeljebb 10 százalék lehet. Ez a folyamat teljesen dinamikusan és valós időben megy végbe, másodpercenként akár több százszor. A Foxton révén az Intel szerint egyensúlyban tartható a számítási teljesítmény és a fogyasztás.

Két mag, négy szál

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Montecito kódnevű Itanium chip két processzormagot tartalmaz, amelyek egyenként két programszál futtatására képesek. Ellentétben azonban a Pentium 4-ből ismert Hyper-Threadinggel, a Montecito esetében a szálak nem szimultán, hanem felváltva futnak, közöttük a processzor cache-miss esetén váltogat. A két maghoz összesen 24 megbájt integrált harmadszintű gyorsítótár tartozik, ez növeli meg a tranzisztorszámot 1,72 milliárdra. A 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Montecito mérete 521 mm2.

A lapka órajeléről az Intel nem árult el részleteket, azonban valószínű, hogy a leggyorsabb változat 1,6-2 GHz közötti sebességen ketyeg majd. A chip lábkompatibilis elődeivel, vagyis a meglevő szerverek minden bonyodalom nélkül bővíthetők a legújabb Itanium lapkával. Az Intel ígérete szerint a Montecito az év végén jelenik meg, elterjedése azonban csak 2006-ra várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról