Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 4. 10:59

Az EU elvetette a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos tervezetet

[WSJ/HWSW] Az Európai Parlamet jogi bizottsága a jelenlegi, sokat vitatott formájában elvetette a szoftverek szabadalmaztathatóságával kapcsolatos tervezetet -- ezzel az ügy lezárását legkorábban az év végéig odázva el. Az indítványt minden bizonnyal újraírják, ez jelentős győzelem a szabad szoftverek hívei, a szoftverszabadalmak ellenzői és azon civil szerveződések számára, amelyek mindent megtettek annak érdekében, hogy jobb belátásra bírják az EU-t.

Elvetették

A most elvetett direktívatervezet lehetővé tette volna a programok mögötti ötletek, algoritmusok, illetve az üzleti logika szabadalmaztathatóságát. Az algoritmusok szabadalmaztathatóságára vonatkozó európai szabályozás híre élénk vitákat váltott ki az elmúlt néhány évben, a szabad és nyílt forráskódú szoftverek pártolói, valamint a kisebb szoftvergyártó vállalatok vehemensen tiltakoztak a számítógépes programkódok szabadalmi oltalom alá helyezhetősége ellen, míg a világ számos országában már bejegyzett szoftverszabadalmakkal rendelkező IT-óriások a szabadalmaztatható szoftver fogalmának minél átfogóbb definícióját látnák szívesen Európában.

Jose Manuel Durao Barroso, az EU ősszel beiktatott új elnöke számára komoly presztízsveszteséget jelent a parlament döntése, hiszen reformprogramjának egyik alapköve lett volna a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos új direktíva. Emlékezetes, hogy a tavaly év végén a tervezetet már majdnem elfogadták, a kezdeményezés azonban a lengyelországi képviselők ellenállásán elhalt. A mostani szavazáson összesen két képviselő voksolt a direktívatervezet elvetése ellen.

De hogyan tovább?

Az EU-nak a törvénytervezet elvetése nyomán meg kell fontolnia, hogy teljesen új tervezetet készít, vagy megpróbálja azt a jelenlegi formájában leerőltetni a képviselők torkán. Charlie McCreevy belpiaci biztos elmondása szerint még nem tudni, milyen irányba folynak tovább az események.

Florian Müller, a szoftverszabadalmak ellenzőinek egyik ismert német szószólója szerint az ügy megoldása még "fényévnyi távolságra van". A szabadalmak bevezetése mellett kardoskodók csalódással vették tudomásul a döntést. "Az innovatív vállalatok -- kiváltképp a kicsik -- most azzal kénytelenek szembenézni, hogy a találmányaikat el is lophatják" -- mondta Simon Gentry, a "Campaign for Creativity" képviselője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról