:

Szerző: Vörös Péter

2000. június 2. 14:18

Az általában mértékletességéről ismert amerikai főügyész, Janet Reno "rablóbárókhoz" hasonlította az MS-t ...

Szó szerint ... Reno szerint a verseny fontos. Szerinte rossz az, ha egy társadalomra egyetlen "dinoszaurusz rátelepszik". Mondja ezt dacára annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumában is Microsoft Windows operációs rendszer(ek) + MS alkalmazások vannak "rendszeresítve". Reno véleményét szokásos heti sajtótájékoztatóján jelentette ki a hírek szerint kissé ledöbbent újságíróknak.

Mi több odáig merészkedett, hogy megemlítette, hogy talán el kellene gondolkodnia a kormányzati hivataloknak azon, hogy "alternatív operációs rendszert használjanak". Szerintem Reno hivatalba lépésekor (úgy 7-8 éve) nem is tudta, mi az a számítástechnikában, hogy rendszer / op rendszer / nemhogy alternatív op rendszer! - viszont nem röstelt utána nézni, amikor a helyzet úgy kezdte hozni. Reno szerint "a monopóliumok a választás lehetőségét korlátozzák".

[Ellentétben legtöbbek véleményével szerintem az MS operiós rendszereket a nagy szervezeteknél egyértelműen a máig létező legkorrektebb, asztali kliens PC op rendszerrel, ti. az OS/2-vel kellene lecserélni: a még az IBM által is mostohagyerekként kezel rendszert 1992 óta használom (tisztán felhasználói szinten), remélem azért nem süllyed el teljesen, bár erre utal szinte minden jel).]

"I don't think that you endorse something by purchasing it, if that's the only game in town...in terms of an effective machine, low price, the lowest price available,"

[röviden: a szabad választás lehetőségének hiánya miatt az MS-re leadott $, Ft, Deutschmark, ... 'szavazatok' egy teljesen torzított helyzetben születtek - és nevezhetőek valódi szavazatnak a szorosan vett értelmében]

És egy talán itthon is megszívlelendő történelmi visszatekintés:

"America was not made the industrial giant of the world by the robber barons alone," "It was made the industrial giant of the world by competition, by encouraging new developments, by encouraging young entrepreneurs to break into the market. It's the best system I've seen so far."

azaz

"Amerikát ipari világhatalommá nem kizárólag a rablóbárók" (még kiderül a végén, hogy humorérzéke is van a hölgynek!) " Amerikát ipari világhatalommá a verseny tette, amely ösztönözte az új fejlesztéseket és arra ösztönözte a fiatal vállalakozókat, hogy betörjenek a piacra. Ez az általam valaha látottak közül a legjobb rendszer."

(Itthon is talán erősen megfontolandó szavak - a dolog komplexebb közgazdasági részleteit illetően szerintem bizonyos Michael Porter nevű (kb. 50 év körüli) Harvard-os közgazdász és Business Administration professzor írta meg az első elolvasásra méltó alaposabb írást Joseph Schumpeter óta (úgy 900 oldal, de lebilincsően izgalmas!).

A könyv 1990-ben jelent meg, címe: "The Competitive Advantage of Nations" - szerintem a pasi a közgazdaságtan (első?) Darwinja! - bár valami olyasmiről szólna a Széchenyi-terv, mint ez a könyv ... - tudtommal sajnos még nem jelent meg magyarul - pedig ennek már illett volna megjelennie: egész pontosan e hónapban van 10 éve, hogy odakint tanulván "új (közgazdasági) Bibliaként" ajánlották fiatalabb (lelkű) tanáraink az USA legnagyobb (60 ezer diákos) campus-án, az Columbus-i Ohio State University-n.)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.