Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az Intel 2006-ra ígéri kétmagos Xeon chipjét

Bodnár Ádám, 2004. október 19. 10:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Intel tervei szerint csak 2006 elején mutatja be első kétmagos Xeon processzorát -- közölte a világ legnagyobb chipgyártójának illetékese. Richard Dracott, az Intel nagyvállalati platformokért felelős vezetője elmondta, hogy elsőként egy kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt kétmagos Xeon megjelenése várható, később pedig ugyanennek a processzornak az alacsony fogyasztású változata jelenik meg blade szerverek számára.

hirdetés
Az Intel tervei szerint csak 2006 elején mutatja be első kétmagos Xeon processzorát -- közölte a világ legnagyobb chipgyártójának illetékese. Richard Dracott, az Intel nagyvállalati platformokért felelős vezetője elmondta, hogy elsőként egy kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt kétmagos Xeon megjelenése várható, később pedig ugyanennek a processzornak az alacsony fogyasztású változata jelenik meg blade szerverek számára.

Előny az AMD-nél

Egyelőre úgy tűnik, az AMD átvette a vezetést, már ami a kétmagos x86 szerver-processzorokat illeti, a vállalat ugyanis 2005-re ígéri új Opteronját, amelynek működő változatát már be is mutatták. Dracott azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az Intel óriási gyártókapacitása lehetővé teszi a kétmagos processzorok termelésének gyors felfuttatását. Szintén ellensúlyozni látszik az AMD időbeli előnyét, hogy az x86 szerverek piacán az Intel processzorok lényegesen népszerűbbek, eladásaik adják a teljes forgalom több mint 90 százalékát.

2x2=4
Az Intel valószínűleg továbbra is meghagyja Xeon chipjeiben a Hyper-Threading technológiát, amely magonként két párhuzamos programszál végrehajtására képes és az operációs rendszer felé két processzornak láttatja a chipet. Így egy kétmagos processzort az operációs rendszer és az alkalmazások összesen négy processzornak érzékelnek.
A kettőnél több processzort tartalmazó szerverek számára külön Xeon termékvonallal rendelkezik az Intel. Ebben a szegmensben 2006 első felében jelennek meg az első kétmagos chipek, a második félév során pedig érkeznek a gyorsabb változatok. 2007-ben az Intel már kettőnél több magot tartalmazó chipeket is kínál majd a Xeon MP sorozatban. Érdekesség, hogy a kétmagos Xeon chipekhez már jövőre elérhető lesz egy alaplapi chipkészlet, azonban kezdetben még csak egymagos processzorokat fogad.

Az ár: kérdés

A vállalatok számára rendkívül nagy jelentőségű lesz a kétmagos processzorok és a rájuk épülő szerverek megjelenése, és nem csak a nagyobb teljesítmény miatt. A szoftvercégek a nagyvállalati szoftverek licencdíjait rendszerint a programot futtató processzorok száma alapján határozzák meg. Sokan attól tartanak, hogy a kétmagos chipek használata esetén kétszer annyi licencdíjat kell majd fizetni.

Ezeket az aggodalmakat látszik eloszlatni, hogy a Microsoft bejelentette, a kétmagos processzorokat licencdíjak szempontjából ugyanolyannak tekinti, mint az egymagos chipeket. A cég szerint a jelenleg bevett gyakorlat megtartása könnyen tervezhetővé teszi a birtoklási költségeket. A vállalati szoftverek piacán a Microsoft egyes riválisai eltérő árpolitákát folytatnak, az IBM és az Oracle például a kétmagos processzorok használata esetén kétszeres licencdíjat számítanak fel, az alkalmazásszerveréről ismert BEA Systems pedig másfélszeres szorzót alkalmaz. A Novell közölte, hogy a többmagos processzorokat licencelési szempontból egynek számítja, azonban később ez még változhat.

A Microsoft árpolitikája előnybe helyezheti a redmondi céget, illetve annak termékeit, végső soron pedig a kétmagos AMD vagy Intel processzoros szerverekre épülő megoldásokat a hagyományos RISC/UNIX rendszerekkel szemben. A szerverpiacon az x86 processzoros kiszolgálók ma már nem csak eladási volumenben, hanem értékben is felülmúlják előbbieket, vagyis a UNIX/RISC vásárlások fokozatosan csökkennek, ahogy az alsóbb kategóriás gépek teljesítménye, megbízhatósága és funkcionalitása növekszik. Ennek a folyamatnak az "áldozata" többek között a Sun és az SGI, amelyek korábban kizárólag saját fejlesztésű RISC processzorokra és UNIX operációs rendszerre épülő rendszereket forgalmaztak, azonban a versenyben maradáshoz elkerülhetetlenül fel kellett venniük kínálatukba az x86-alapú konfigurációkat és a Linuxot.

Szakértők szerint az eddig bevett licencelési konstrukciókban jelentős változást hoznak majd a hamarosan megjelenő virtualizációs technológiák is, amelyek akár azt is lehetővé teszik, hogy egy processzoron egyidőben több operációs rendszer és több alkalmazás fusson.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.