Szerző: Vörös Péter

2004. július 21. 14:28

Motorola: erős negyedév, jó kilátások, emelkedő részvényárfolyam

Ed Zander
Ed Zander
A félvezetőgyártó részleg költséges önállósításának ellenére a dolgok jól mennek a Motorola háza táján. A világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója ugyan 2002 óta először számolt be negyedéves veszteségről, a Wall Street mégis elégedett volt a második negyedéves forgalommal és a cég előrejelzésével kapcsolatban.

A Motorola a második negyedévben 203 millió dolláros (részvényenként 9 centes) veszteséget realizált, ennek legfőbb oka az volt, hogy a félvezetőgyártó divízió -- új nevén Freescale Semiconductor Inc -- múlt heti leválása 898 millió dolláros kiadást jelentett. 2003 második negyedévében a nyereség 119 millió dollár (részvényenként 5 cent) volt.

Az egyszeri tételek nélkül a működési nyereség 845 millió dollár (részvényenként 21 cent) volt, ami 3 százalékkal jobb, mint a Thomson First Call által megkérdezett elemzők előrejelzése. A tavalyi hasonló időszakban a működési nyereség 171 millió dollárt tett ki. A negyedéves forgalom 8,7 milliárd dollár volt, ami 41 százalékos növekedés a tavalyi 6,16 milliárd dollárhoz képest. Az elemzők 8,5 milliárd dolláros eladásokra számítottak.

A befektetők üdvözölték, hogy a cég újabb jelét adta annak, hogy képes erős növekedésre. Korábban az az általános vélekedés terjedt el, hogy a Motorola alaptevékenysége -- a mobiltelefon-gyártás -- továbbra is gondokkal küszködik. Az egy évvel ezelőtti szinthez képest a működési nyereség ötszörösére emelkedett, a forgalom pedig az első negyedévhez hasonlóan szintén meghaladta a várakozásokat a januárban kinevezett új elnök-vezérigazgató, Ed Zander irányítása alatt.

"A Freescale tétel nem igazán fontos, a negyedéves eredmények jók" -- mondta Brian Modoff, a Deutsche Securities elemzője. "A cég egyre jobban működik, tovább javul a mobiltelefon-üzletág és a többi területen is érezhető a javulás. A második félévben az egyik legfontosabb kihívás az lesz, hogy miként alakul a verseny a nagy rivális, az agresszív és kissé kétségbeesett Nokiával szemben."

A finn óriásvállalat még mindig jelentős előnnyel vezet a globális mobiltelefon-piacon, de piaci részesedése és profitkilátásai egyaránt csökkentek az erősödő verseny, az alacsonyabb árak és a népszerű új modellek hiánya miatt. A Nokia visszaesése lehetőséget nyitott az előrelépésre a riválisoknak, főként a Motorolának, a Samsung Electronics-nak és a Sony Ericssonnak. A Sony Ericsson és a Samsung egyaránt erős második negyedévről számolt be.

Az új mobiltelefonok bevezetésének eredményeként a Motorola mobiltelefon-üzletágának működési nyeresége 394 millió dollár, forgalma pedig 3,9 milliárd dollár volt, ez 67 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A cég 24,1 millió mobiltelefont adott el a második negyedévben, ez 52 százalékkal több a 2003-as eredménynél. Tavaly a divízió működési profitja 91 millió dollár volt.

A Motorola bejelentette, hogy a harmadik negyedévben 8,4-8,8 milliárd dolláros forgalomra számít, ez 25-30 százalékos növekedés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz viszonyítva. A cég nyereséges negyedévre számít, a profit az előrejelzések szerint háromszorosa lesz a tavalyinak.

Zander elmondta, hogy az új termékek számos területen jelentősen hozzájárultak a piaci részesedés növekedéséhez. "Erős eredményeinket annak ellenére értük el, hogy nagyon kemény a verseny, különösen a mobiltelefon-szektorban. A Freescale leválást figyelmen kívül hagyva a nyereségnövekedés jelentős lett volna."

A Motorola arról számolt be, hogy a mobiltelefonok átlagos eladási ára 16 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, bár az első negyedévhez viszonyítva nem változott. A legnépszerűbb készülékek a közép- és a felsőkategóriás modellek voltak és nem az alapszintű mobiltelefonok. "Két évvel ezelőtt az elemzők azt hangsúlyozták, hogy az alacsony kategóriájú készülékek döntik el a versenyt és nincs értelme az olyan új funkcióknak, mint a digitális kamera. Mára a helyzet 180 fokkal megfordult és ez kedvez nekünk" -- fejtette ki Zander.

A vállalat a negyedévet 1,8 milliárd dollár nettó készpénzzel zárta, szemben a 2003. év végi 41 milliós nettó adóssággal, miután a cég 994 millió dollár szabad cash-flowt ért el. Mi több, ez a készpénzösszeg nem is tartalmazza a Freescale eladásából származó pénzt, amely akár 1 milliárd dollárt is jelenthet az anyavállalatnak.

A Motorola az eredményeket a tőzsdei zárás után tette közzé, a tőzsdei nap során 4,2 százalékkal 16,09 dollárra erősödött a részvényárfolyam. A tőzsdei zárás utáni kereskedelemben pedig 16,65 dollárra emelkedett a papírok jegyzése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról