Szerző: Ady Krisztián

2004. július 9. 09:30

Akár telefonos fényképezőgéppel is kiolvasható számokat rejthet el a képekben a Fujitsu technológiája

A Fujitsu bejelentette, hogy olyan új technológiát fejlesztett ki, mellyel úgy építhet be adatokat az akár nyomtatásba is kerülő képekbe, hogy az nem jár a tartalom látható változásával, és akár egy kisebb kamerával, például egy mobiltelefon kamerájával is visszanyerhető.

A Fujitsu bejelentette, hogy olyan új technológiát fejlesztett ki, mellyel úgy "építhet be" adatokat az akár nyomtatásba is kerülő képekbe, hogy az nem jár a tartalom látható változásával, és akár egy kisebb kamerával, például egy mobiltelefon kamerájával is visszanyerhető.

A "steganográfia" néven ismert eljárással jelenleg 12 számjegyből álló számot képes a vállalat elrejteni egyetlen négyzetcentiméteres területen. Az új módszer rengeteg helyen hasznosítható, kezdve a hirdetésektől a névjegykártyákig, hiszen így egy nyomtatott hirdetés képébe például elrejthető a cég weboldalának címe, melyet akár egy webkamerával is ki lehet olvasni.

A Fujitsu jelenleg azon dolgozik, hogy az eljárást könnyebben használhatóvá tegye, valamint egyeztetéseket kezdeményezett a mobiltelefon-gyártó cégekkel és a tartalomszolgáltatókkal a technológia kereskedelmi alkalmazásainak lehetőségeiről. A Fujitsu mellett mások is dolgoznak steganográfiai megoldásokon, többek között az Intel IDF rendezvényén is meg lehetett tekinteni egy hasonló megoldást, mely a chipgyártó referencia mobiltelefon-platformján működött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról