Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. május 7. 12:51

UPC adatforgalmi korlát: a bíróság írt elő új eljárást

Új eljárás lefolytatására kötelezte a Fővárosi Bíróság a Gazdasági Versenyhivatalt a UPC adatforgalmi korlátozásával kapcsolatban hozott korábbi határozata ügyében. A 2002 óta húzódó ügy a közigazgatás számos fórumát megjárta már, ám első ízben a Fővárosi Bíróság érezte úgy, hogy valóban felmerülhetett a fogyasztók megtévesztése az adatforgalmi korlátozás bevezetése kapcsán, így visszaadta az ügyet a versenyhivatalnak.

[HWSW] Új eljárás lefolytatására kötelezte a Fővárosi Bíróság a Gazdasági Versenyhivatalt a UPC adatforgalmi korlátozásával kapcsolatban hozott korábbi határozata ügyében. A 2002 óta húzódó ügy a közigazgatás számos fórumát megjárta már, ám első ízben a Fővárosi Bíróság érezte úgy, hogy valóban felmerülhetett a fogyasztók megtévesztése az adatforgalmi korlátozás bevezetése kapcsán, így visszaadta az ügyet a versenyhivatalnak.

A négy éve, 2000 novemberében elindított UPC chello szolgáltatással kapcsolatban már az első napokban bizonytalanság alakult ki, hogy a szolgáltatás korlátlan adatforgalmat ígér-e, vagy sem. A UPC folyamatosan a chello korlátlanságát hirdette, ám 2002 őszén mégis 15 gigabájtban limitálták a havi adatforgalmat.

Az ellentmondásos kommunikáció és a közvetlen tájékoztatás hiánya miatt 80 UPC előfizető a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, kérve, állapítsák meg, hogy a szolgáltató megtévesztette fogyasztóit. A versenyhivatal azonban elutasította a panaszt, majd ennek megfellebbezését követően a lefolytatott vizsgálat során is arra a megállapításra jutott, hogy a UPC magatartása nem volt megtévesztő.

Balogh Gábor, aki magánszemélyként kérte a UPC-vel szembeni versenyhivatali vizsgálatot, lapunknak elmondta, hogy az adatforgalmi korlátozás bevezetése, illetve az ezzel kapcsolatos tájékoztatás nem csupán méltatlan volt az előfizetőkkel szemben, de a versenyhivatali vizsgálat indoklása is ellentmondásos volt, ezért élt keresettel a határozattal szemben a Fővárosi Bíróságon.

A Fővárosi Bíróság közigazgatási kollégiumának mai tárgyalásán a bírónő új eljárás lefolytatására kötelezte a versenyhivatalt, s indoklásában kitért arra, hogy a UPC magatartása a GVH-s határozat megállapításával ellentétben alkalmas lehetett a fogyasztók megtévesztésére. Az ítélet nem jogerős, s ha valóban visszakerül az ügy a versenyhivatalhoz, az új eljárás akár háromnegyed évet is igénybe vehet. Noha az ügy ma már kevesekben ébreszt indulatokat, emlékezetes, hogy a szolgáltató magatartását korábban internetes fórumokban sokan bírálták.

Balogh volt egyébként az is, aki -- szintén magánszemélyként -- a UPC XIII. kerületi térhódítása idején (miközben a területről levonulni kényszerülő TVNET esélytelennek tartva az ügyet, nem lépett semmit) a versenyhivatalhoz fordult, mondván: a UPC döntése erőfölénnyel való visszaélésnek minősül. A GVH 2002-ben el is marasztalta a UPC-t és 35 millió forintos bírságot rótt ki rá -- igaz, a határozatot a UPC bíróság elé vitte és a büntetést sem kellett befizetnie, így egyelőre jogerős döntés itt sincs. Szintén Balogh volt az, aki a UPC adatvédelmi gyakorlata kapcsán az ombudsmanhoz fordult, aki számos anomáliát állapított meg a vállalat adatkezelésével kapcsolatban még 2003-ban.

Az adatforgalmi korlátozással kapcsolatos ügy dokumentumai (a mai bírósági ítélet kivételével) egyébként elérhetők a upckorlat.fw.hu weboldalon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról