Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 03. 10:19:43

Indiai fejlesztésű Xeon chippel erősít az Intel

Várhatóan 2008-ban kerül piacra a Whitefield kódnevű Xeon processzor, amelynek fejlesztése jelenleg is folyik az Intel indiai tervezőközpontjában. Egyelőre kevés információ áll rendelkezésre a kettőnél több processzoros szerverekben használatos lapkáról, mindössze annyi látszik biztosnak, hogy a chip nem a Pentium 4-ből ismert NetBurst mikroarchitektúrán alapul, hanem teljesen új fejlesztés.

Várhatóan 2008-ban kerül piacra a "Whitefield" kódnevű Xeon processzor, amelynek fejlesztése jelenleg is folyik az Intel indiai tervezőközpontjában. Egyelőre kevés információ áll rendelkezésre a kettőnél több processzoros szerverekben használatos lapkáról, mindössze annyi látszik biztosnak, hogy a chip nem a Pentium 4-ből ismert NetBurst mikroarchitektúrán alapul, hanem teljesen új fejlesztés.

A Whitefield a Potomac és a Tulsa magos Xeon chipek utóda lesz. A Potomac megjelenése az idén várható, a 90 nanométeres csíkszélességű chip a Xeon MP sorozat tagjai közül elsőként támogatja a 64 bites kiegészítéseket. A Tulsa magos Xeon premierjét 2006-ra tervezi az Intel, erről a processzorról egyelőre annyit tudni, hogy két magot tartalmaz és valószínűleg teljesen új buszrendszerre épül.

Az Intel az utóbbi időben egyre több lapkájának tervezését végzi külföldi központjaiban. Amint az ismert, a noteszgépekbe szánt Pentium M chipeket Izraelben fejlesztik, illetve a pletykák szerint innen származik majd az Intel következő generációs asztali processzora is. Az indiai fejlesztőközpontban a Xeon processzorok mellett a Pentium M-hez szánt chipkészletek tervezése is folyik.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 18:28

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.