:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 5. 14:42

Elmaradt a várakozásoktól a világ első spontán létrejött szuperszámítógépének teljesítménye

Kudracba fulladt a University of San Francisco azon kezdeményezése, amelynek keretén belül egy spontán szerveződő esemény (flash mob) kerén belül hozták volna létre a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépének egyikét.

Kudracba fulladt a University of San Francisco azon kezdeményezése, amelynek keretén belül egy spontán szerveződő esemény (flash mob) kerén belül hozták volna létre a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépének egyikét.

Az ötlet februárban pattant ki az egyetem oktatóinak agyából, akik azon nyomban hozzá is kezdtek a szervezéshez, önkénteseket toboroztak, akik notebookjukat vagy asztali gépüket magukkal hozták volna az egyetem tornatermébe, hogy ott egy fürtözött rendszerré állítsák össze őket. Szombaton azonban a hivatalos sebességmérésen a "Flashmob 1" számítógép mindössze 180 gigaFLOPS számítási teljesítményt ért el, amivel nem kerülhetett fel a Top500 listára: ehhez legalább 403,4 gigaFLOPS kellett volna.

A szervezők a vártnál kisebb teljesítmény ellenére sikeresnek ítélték a rendezvényt. "Ha kétszer ennyi számítógépünk és még két napunk lett volna, sikerrel jártunk volna" -- mondta Gregory D. Benson professzor, aki szerint bebizonyosodott, hogy nem csak hatalmas költségvetéssel gazdálkodó vállalatok, kormányzati hivatalok és más intézmények rendelkezhetnek szuperszámítógépekkel.

Az egyetemi tornateremben szombaton több mint hatszázan gyűltek össze, hogy tanúi legyenek a történelmi pillanatnak, amikor összeáll a világ első "spontán" szuperszámítógépe. Az összes konfigurációra feltelepítették a szükséges szoftvereket és lefuttatták a Linpack benchmarkot, amely egy széles körben elterjedt matematikai tesztprogram, ennek eredménye alapján rangsorolják a szuperszámítógépeket a Top500 listán.

A legnagyobb problémát az okozta, hogy az eseményen részt vevő, hálózatba kötött számítógépek megbízhatatlannak bizonyultak, egyikük-másikuk a teszt futása közben lefagyott, a jelenlevők lelkesedését azonban ez sem tudta elvenni. Az esemény nagyságát jellemzi, hogy a résztvevők között volt Gene Amdahl, az első IBM mainframe számítógép tervezője és az Amdahl-törvény megalkotója, illetve Gordon Bell, számos DEC miniszámítógép konstruktőre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 12:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.