Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Linuxos meghajtóprogramok az Intel Centrino vezeték nélküli hálózati vezérlőjéhez

Bodnár Ádám, 2004. március 11. 12:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy évvel azután, hogy az Intel bejelentette vezeték nélküli hálózati vezérlővel ellátott, noteszgépekbe szánt Centrino alkatrészcsaládját, a vállalat egyik programozójának irányításával a nyílt forrású közösség végre megkezdhette a linuxos meghajtórprogramok fejlesztését.

Egy évvel azután, hogy az Intel bejelentette vezeték nélküli hálózati vezérlővel ellátott, noteszgépekbe szánt Centrino alkatrészcsaládját, a vállalat egyik programozójának irányításával a nyílt forrású közösség végre megkezdhette a linuxos meghajtórprogramok fejlesztését.

James Ketrenos, az Intel szoftverfejlesztője a Sourceforge keretein belül indította útjára a projektet, amelynek eredményeképp a Linux is képes lesz kezelni az Intel 802.11b szabványú vezeték nélküli hálózati vezérlőjét. Noha a nyílt forrású operációs rendszerben eddig is lehetőség nyílt a Wi-Fi használatára, azt a Linux nem natív módon, hanem egy "megbuherált" windowsos driveren keresztül kezelte.

A linuxos közösség komoly nyomást gyakorolt az Intelre, amelynek eredményeképp a vállalat egyfelől megkezdte a driver fejlesztését, másfelől pedig közölte, hogy 2004 végétől a meghajtóprogramok egyszerre jelennek meg Windows és Linux operációs rendszerekhez. A cég jelenleg már dolgozik azokon a linuxos drivereken, amelyek a 802.11a és 802.11g szabványú vezérlőket támogatják, ezek megjelenési időpontja azonban egyelőre ismeretlen.

Az Intel azért késlekedett a linuxos driver megjelentetésével, mert attól tartott, hogy a nyílt forrású szoftverben nem kívánt információk kerülnek nyilvánosságra. Korábban az Intel fontolgatta egy zárt driver megjelentetését, végül azonban GPL licenc alatt adta ki a kódot. A meghajtóprogramhoz tartozik egy firmware, amely magán a hálózati vezérlőn fut és amely nem nyílt forráskódú.

A most kiadott linuxos meghajtóprogram nem támogat bizonyos funkciókat és szolgáltatásokat, amelyeket a windowsos változat igen, többek között a Wired Equivalent Provacy (WEP) biztonsági funkciót, az ad-hoc hálózatok léterhozását és egyes energiatakarékossági szolgáltatásokat. Ezek támogatását az elkövetkező hónapok során építi be a driverbe az Intel.

FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.