Szerző: Vörös Péter

2004. február 16. 16:11

Eladó az AT&T Wireless mobilszolgáltató: fej-fej mellett kínál a Vodafone és a Cingular Wireless

A Vodafone szoros küzdelmet folytat az amerikai Cingular Wireless-szel az AT&T Wireless mobilszolgáltató megszerzéséért, pénteken mindkét cég 35 milliárd dolláros ajánlatot tett a harmadik legnagyobb amerikai mobiltársaság megvásárlására.

A Vodafone szoros küzdelmet folytat az amerikai Cingular Wireless-szel az AT&T Wireless mobilszolgáltató megszerzéséért, pénteken mindkét cég 35 milliárd dolláros ajánlatot tett a harmadik legnagyobb amerikai mobiltársaság megvásárlására.

A péntek délutáni határidő lejárta előtt benyújtott ajánlatában a Vodafone részvényenként 12,50-13 dollárt kínált az AT&T Wirelessért. A felvásárlással a Vodafone célja egy önálló amerikai hálózat "összeállítása". A szakértők szerint a korábban többszereplős aukcióban már csak a Cingular Wireless tartja magát a Vodafone-nal szemben, a második legnagyobb amerikai mobiltelefonszolgáltató pénteken szintén 35 milliárd dolláros készpénzes ajánlatott tett.

Az NTT DoCoMo, Japán első számú és egyben a világ legnagyobb piaci értékű mobilszolgáltatója --- amely 16 százalékos részesedéssel bír az AT&T Wirelessben -- kiszállt az amerikai cégért folytatott küzdelemből. A rivális amerikai Nextel mobilszolgáltató a szakértők szerint szintén elállt az aukciótól.

Az AT&T Wireless igazgatótanácsa vasárnap ülésezett az ajánlatokkal kapcsolatban és a céghez közel álló források szerint ma várható előzetes döntés az ügyben. A Vodafone és az SBC Communications és BellSouth amerikai regionális távközlési óriásvállalatok kezében lévő Cingular Wireless ajánlata 6-10 százalékkal haladja meg az AT&T Wireless pénteki tőzsdei árfolyamát, mely 11,82 dollár volt.

A szakértők szerint a Cingular kedvezőbb helyzetben van a Vodafone-nal szemben, mivel legalább évi 3 milliárd dolláros megtakarításra számíthat a felvásárlás révén. Az AT&T Wireless bekebelezése egyúttal több mint kétszeresére növelné a Cingular mobilbevételeit.

A Vodafone ajánlatának értéke részben attól függ, hogy mennyit tesz ki a készpénzrész. Ezenkívül fontos az is, hogy a részvényesek hogyan reagálnak a mai tőzsdei napon Londonban. A hírek szerint Arun Sarin, a Vodafone elnök-vezérigazgatója múlt héten már megszerezte az igazgatótanács hozzájárulását az ügylethez, azonban fontos a részvényesek támogatása is és a hírek szerint közülük sokan aggódnak a magas ár miatt.

A Vodafone az egyes nagybefektetőket tájékoztatta arról, hogy a felvásárlásról a részvényesek szavazata fog dönteni egy rendkívüli ülésen. A cégnek minimum 50 százalékos támogatásra lesz szüksége a tárgyalások folytatásához.

Az amerikai szabályozások miatt az AT&T Wireless ügylet egyben azt is jelenti, hogy a Vodafone kénytelen lesz eladni 44,3 százalékos részesedését a Verizon Wirelessben, amely piacvezető mobilszolgáltató a tengeren túl. Ez a lépés segíthet a mostani felvásárlás finanszírozásában, a Vodafone részesedés értéke ugyanis 20-25 milliárd dollár körül van.

Az AT&T Wireless három héttel ezelőtt jelentette be, hogy a cég eladó, miután igen gyenge pénzügyi eredményekről volt kénytelen beszámolni. A cég várhatóan február 29-én hozza meg a végleges döntést az aukciót illetően. A vállalat részvényárfolyama közel 50 százalékkal nőtt az év eleje óta, jelenlegi piaci értéke 31,7 milliárd dollár.

A Vodafone részvényárfolyama ma délelőtt Londonban 2,6 százalékkal 132,5 pennyre csökkent és az FTSE 100 index leggyengébb szereplője volt. Az értékpapír-kereskedők úgy vélik, hogy az AT&T Wireless stratégiai szempontból jó vétel a Vodafone számára, azonban a felvásárlás több éven át csökkentené a nyereséget. Egyes elemzők szerint a végső ár elérheti a 38 milliárd (részvényenként 14) dollárt is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról