Szerző: Barna József

2003. október 16. 09:51

Az AMD gőzerővel dolgozik a K9 fejlesztésén

Fred Weber
Fred Weber
[CNET] Az Advanced Micro Devices (AMD), mely az idén mutatta be nyolcadik generációs processzorcsaládját, már dolgozik az azt leváltó architektúrán, közölte a vállalat főmérnöke a Microprocessor Forum rendezvényen. A K9 megjelenését 2005-re tervezi a sunnyvale-i gyártó.

Mint Weber elmondta, vállalata "gőzerővel dolgozik" a kilencedik generációs processzor tervezésén. A lapka, melynek fejelsztését Randy Allen felügyeli, a jelenlegi tervek szerint már 2005-ben elkészülhet, legalábbis a mintapéldányok érkezése ekkorra várható. Weber ugyan technikai részleteket nem árult el az új architektúráról, sejtetni engedte, hogy a K9 több processzormagot is tartalmaz majd. Mint mondta, a szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteront is úgy tervezték, hogy idővel több processzormagot tartalmazó változat is készül a lapkából. "Lesz több processzormaggal ellátott termékünk" -- tette hozzá.

A vállalat egyben vizsgálja a többszálú végrehajtás támogatásának lehetőségét is. Az Intel és az IBM által is alkalmazott szimultán többszálú végrehajtás (SMT) lehetővé teszi kettő vagy több programszál egyidejű végrehajtását a processzort alkotó logika egyes részeinek többszörözésével. Weber szerint azonban a multithreading kevésbé hatékony teljesítménynövelő megoldás, mint több processzormag egyetlen lapkára integrálása.

Weber egyben beszélt az x86-os utasításkészlet-architektúra kiterjesztésének szükségszerűségéről is. Mint hangsúlyozta, a kissé "barokkos" ISA-ra íródott a legtöbb alkalmazás, ami önmagában elég erős érv az x86 széles körű alkalmazására, nem csupán a PC-s mikroprocesszorokban, hanem hálózati eszközökben, tenyérgépekben és mobiltelefonokban is.

Meglátása szerint az x86-ban megvan a potenciál ahhoz, hogy akár a mobiltelefonokban is uralkodó megoldássá váljon. Mint fogalmazott: "Számomra nem egyértelmű, hogy az ARM nyerte a mobiltelefonokban alkalmazott processzorokért folytatott csatát. Mondhatják, hogy az ARM és a Motorola Dragonball a befutó a tenyérgépekben, de én ezt nem veszem be."

Amint az ismert, az AMD az idén nyáron vásárolta fel a National Semiconductor beágyazott processzorok fejlesztéséért felelős Information Appliance üzletágát, mely az x86-os architektúrára épülő Geode lapkák szellemi tulajdonával rendelkezett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról