:

Szerző: zsozso

2000. május 18. 13:19

Megvédem az Abitot és a Quantumot

    Szia !

    Talan nem kene a quantumot, ill. az ABIT -ot annyira szidni. Szereny velemenyem szerint a megfizetheto kategoriaban ok a legjobbak, sebesseg, support (feature), es uzem biztonsag teren egyarant.
Azt hiszem itt az ideje újra feltenni a hibastatisztikát. Annak idején többen kérdezték, hogy miért hagytam abba. Nos, azért, mert folyamatos kekeckedésnek voltam kitéve egyrészt a hivatalos forgalmazók, másrészt a boldog tulajdonosok részéről.
Emberek! Én csak nektek akarok segíteni! Részemről egyébként tök mindegy lenne mit vásároltok.
    Eddig mar minden fele vinyo (maxtor, ibm, seagate (4 !), fujitsu, WesternDigatal (2 !)) halalozott el a kezeim kozott, csak QUANTUM NEM. Pedig volt , es van:

      - 850 mb
      - 1.7 gb
      - 3.2 gb
      - 6.4 gb
      - 10 gb
      - 13 gb

    A 3.2 -est kb 1 1/2, even at hordoztam, a 10 gigast, pedig kozel egy eve hozom viszem napi jelleggel. Es SEMMI. Minden tokeletes.
Megint az a bajom, hogy kilóra dobálózol a paraméterekkel. Az, hogy 3.2-es Quantum önmagában nem információ, mert lehet SX, SE, vagy EX is. Egyetlen Quantum drive sem kiugróan megbízható, de van egy két katasztófális széria. Pl: az SE nagyon rossz -- főleg a 3.2GB-os, az SX viszont tűrhető, bár a 6.4-esből 98 végén volt egy 25% hibás széria. Az EL-ből az 5.1-es egy horror. Mellékesen megjegyzem, hogy éppen most van a piacon egy 5.1EL széria dömpingáron, szerintem gyári javítottak, mert másfél éve nem gyártják). A jelenlegi horror a KA, a 9.1-es lassan a harmadánál tart.
    Ezt a kaviar 3 napig birta..... (bocs: 2)
A WD-t sem szeretem, mert kényes, de ettől még nem jobb a Quantum.
    A seagate lehet hogy jo a leggfelso kategoriaban, de eddig meg mindig szivtam vele az utcaio kategoriakban kivetel nelkul. Eleg ha csak arra gondolunk, hogy az 1.7 gb -os, 3.2 -es, 4.3 -as vinyok nem hajlandok mas cuccokkal (pl.: Cd -k) tokeletesen (vagy sehogy!!!) egyutt mukodni.
Ez így megint hehezen értékelhető információ, mert a 4.3GB-os méret fénykorában a Seagate 6 féle (!!!) IDE winchestert forgalmazott. Igaz, ebből legtöbbször csak a legolcsóbb jött be. Miért?? Mert a többség kilóra vásárol winchestert (kérek egy 6.4-es Quantumot!!). Azt hiszem belekezdek egy háttértároló rovatba, mert azt hiszem mindenkit érdeklő olvasnivalókat tehtnék fel. Valóban vannak olyan egységek (messze nem csak Seagate), melyek nem szeretnek egy kábelen lógni CD olvasókkal. Ezek a CD olvasók kivétel nélkül nem Ultra DMA-sak. Alapvető dolog, hogy a Master HDD mögé nem okos dolog CD olvasót dugni.
    A ABIT -rol meg annyit, hogy el kell olvasni tisztessegesen a kezi konyvet, le kell tolteni a javitott BIOS -t, es tulhuzas eseten a kimerito teszteles felettebb ajanlott. Es rohadtul nem mindegy, hogy mit rakunk az alaplap kore. A szar, noname termekek onmagukban is szarok. Es ide minden befer, a ramtol kezdve, a hutoventillatorig bezaroan.

    A magasabb hibaszazalekkal is csinjan kell banni. Nezopont kerdese az egesz. Peldaul iszonyatosan sokat szamit a vasarlo reteg.... Remelem ertheto, hogy mire gondolok (arra, hogy KIK es miert vesznek meg bizonyos termekeket, es mekkora hozza a szaktudasuk.). Persze, az is igaz, hogy az ABIT a zsenialis mernokei melle, olcso (egyben silany) alkatreszeket (hat igen, a penz) parosit. Es mindezt megfejeli azzal, hogy a termekeit altalaban elsonek hozza ki. Legalabbis, ami az alaplap szekciot illeti.

    A HotRoad mire jo? Teli pakolhatod a gepedet olcso, de jo IDE vinyokkal. Kartyankent 4 -el. Es, ha jol tudom, akarmennyi kartyat be lehet pakolni.

    Es mint tudjuk a SCSI termekek ara az IDE -hez kepest atlag 50 % (vagy akar tobb is lehet).
Valóban túl drágák a SCSI drive-ok, de óriási sebességkülönbséget tud produkálni egy RAID rendszer, mert a driveok sebessége összeadódik. Persze szólóban nincs sok értelme a SCSI drive-nak, talán csak annyi, hogy lényegesen megbízhatóbb. Azonban akinek szüksége van több száz GB helyre, az nem 8 AT buszos winchesterre bízza az adatait, hanem meg tudja fizetni a SCSI RAID rendszert.
    Es nem esett szo a BP6 -rol sem. Pedig o a CSUCS a maga kategoriajaban. CELERON -os dual processor. Fejlesztettem olyan gepen. 2 x 400 -as proci volt benne. Majd hanyatt estem.... A forditas sebessege valami brutalis volt.
Megint csak a sebesség. Persze, hogy gyorsabbb. Mondjuk, ha veszel két jó PPGA átalakítót (pl. Supermicro), akkor tetszőleges duál lapba rakhatsz két Celeront, és működik.
    Raadasul pedig siman tudtam dolgozni mellette... Ami az egy procis rendszerekrol nem mondhato el.
    Szóval, csak nyugi.
    LastEnder
Látom, érted, mire is jó a két proci. Ennek ellenére annyit, hogy a fórumok tele vannak a BP6-tal szívók panaszaival. Bemutatásakor egyik *.com-os tesztlabor sem volt elhűlve tőle. NT szerver alá pedig kifejezetten nem ajánlott - nem én mondtam.
    u.i.: Azert, lehet hogy az ASUS, es a MAXTOR minosegibb... De, szakerto kezekben az ABIT + quantum paros jobban megeri. Amugy az atlag embert igazabol csak az a hiba erdekli, ami garancian kivul tortenik. Leszamitva a fejleszto vinyot :((( (Es ha mar itt tartunk MATROX parti vagyok. A G400 -ota. Es nem bantam meg.)

    LastEnder
Nagy átlagban elmondható, hogy a garanciaidőn belüli meghibásodási arány a gar. lejárta után sem változik, ezért használható információ. Másrészt a legtöbb tulajdonost nem vígasztalja egy bekrepált winchester mellett, hogy garanciális, mert ugye egy kis adatvesztés mindig fennáll.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.