Szerző: roberto

2003. augusztus 6. 16:47

Legalább százhatvanezer forintos licencdíjat szedne minden linuxos szerver után az SCO Group

Az SCO Group, a Unix operációs rendszer kollektív szerzői jogainak

Az SCO Group, a Unix operációs rendszer kollektív szerzői jogainak tulajdonosa ma bejelentette a két héttel ezelőtt beharangozott SCO licenccsomagot a Linux-felhasználók számára. Az SCO Intellectual Property License for Linux a Linux-alapú rendszerek binárisainak futtatását engedélyezi, ahogy azokat a Linux-disztribútorok közzéteszik. A licenccsomag megvásárlásával a felhasználók elkerülhetik az SCO szellemi tulajdon szabálytalan felhasználása miatt rájuk váró esetleges jogi procedúrát. Bár az SCO eddig még nem bizonyította, hogy bármilyen joga is lenne ilyen licenccsomag bevezetésére, annak megjelenése az SCO-ügy eddigi eseményeihez hasonlóan több lépésben történt, hogy az eseményeket minél nagyobb médiafigyelem kísérhesse.

"Számos, a Unix System V kódjából származó fájlt vagy annak változatát azonosítottuk a 2.4-es és 2.5-ös Linux kernelekben" -- mondta a bejelentés kapcsán Chris Sontag, az SCO szellemi tulajdonnal és licenceléssel foglalkozó részlegének alelnöke, és "úgy gondoljuk, hogy a Linux-vásárlóknak, ha 2.4-es vagy későbbi kernelt futtatnak üzleti céllal, akkor szükségük van az SCO szellemi tulajdon licencelésére. A licenc lehetővé teszi számukra, hogy továbbra is használják a meglévő bináris telepítéseket az SCO szellemi tulajdon megsértése nélkül".

A licenc szükségességéről azonban a Linux-piac egyéb szereplői, illetve a felhasználók sincsenek meggyőződve, és a legtöbben arra várnak, hogy megoldódjon a licenccsomag kiadásához vezető SCO--IBM vita, amit egyébként épp az SCO Group késleltet azzal, hogy nem hajlandó nyilvánosan is megnevezni a Linux forráskódjának kérdéses részleteit. A legnagyobb Linux-disztribútor, a Red Hat azonban úgy döntött, hogy nem nézi tovább tétlenül az SCO tevékenységét, és nem hallgatja tovább a utahi cég harcias retorikáját, ezért még a licencdíjak bejelentése előtt bírósághoz fordultak, nekik ugyanis meggyőződésük, hogy a Red Hat termékek nem sértik az SCO Unix szellemi tulajdonhoz fűződő jogait.

Az SCO 699 dollárnyi (kb. 160 000 forint) licencdíjat szeretne kasszírozni minden egyprocesszoros Linux szerver után, ami az SCO Group sajtóközleménye szerint egy speciális, október 15-ig érvényes bevezető ár, a többprocesszoros rendszerekre már más tarifa vonatkozik (2 CPU 1150 dollár, 4 CPU 2500), a munkaállomások licencdíja pedig 199 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról