Szerző: Vörös Péter

2003. június 23. 10:12

A Standard & Poor's leszállította az EDS besorolását

Pénteken a Standard & Poors leszállította az Electronic Data Systems (EDS), a világ második legnagyobb IT-szolgáltató vállalatának besorolását, hivatkozva arra, hogy a cég főbb üzletágainak teljesítmény gyenge. A Moodys Investors Service közölte, hogy várhatóan lejjebb fogja szállítani mintegy 5 milliárd dollárnyi EDS adósság minősítését.

Pénteken a Standard & Poor's leszállította az Electronic Data Systems (EDS), a világ második legnagyobb IT-szolgáltató vállalatának besorolását, hivatkozva arra, hogy a cég főbb üzletágainak teljesítmény gyenge. A Moody's Investors Service közölte, hogy várhatóan lejjebb fogja szállítani mintegy 5 milliárd dollárnyi EDS adósság minősítését.

Az S&P az "A-"-ról "BBB"-re csökkentette az EDS hosszú távú besorolását, ez mindössze két fokkal van a "bóvli" kategóriától. A cég rövid távú besorolását "A-2"-ről "A-3"-ra vitte le az S&P. A kilátások negatívak, ami azt jelenti, hogy a további csökkentésekre több esély van, mint javításra.

A Moody's minősítő ügynökség ugyancsak pénteken közölte, hogy várhatóan csökkenteni fogja az EDS "Baa2" hosszú távú besorolását (ez az S&P "BBB" kategóriájának felel meg) és a "Prime-3" rövid távú besorolását (ez az S&P "A-3" minősítésével egyenrangú). A Moody's arra hivatkozott, hogy csökkent az EDS cash flow előrejelzése és a várakozásoknál nagyobbak voltak a végkielégítésekkel kapcsolatos kiadások.

A Moody's az EDS hosszú távú besorolását "Baa3"-ra (a legalacsonyabb befektetés fokozatra), míg a rövid távú besorolást " Not-Prime"-ra [nem első osztályú] szállíthatja le, ha a cég nem jut minimum 500 millió dollárhoz jut a tőkepiacon és 1 milliárd dollárnyi új bankhitelhez a jelenleg igénybe nem vett 1,25 milliárd dolláros hitelhez hasonló feltételekkel. "Ha a vállalat nem tud hozzájutni megfelelő összegű tőkéhez, akkor további besorolás-csökkentés várható" -- közölte a Moody's.

Elemzők szerint arra lehet számítani, hogy a tőzsdezárás után bejelentett hírek hatására emelkedhetnek az EDS hitelfelvételi költségei. A Moody's és az S&P novemberben szállította le a cég besorolását, míg a Moody's februárban újra csökkentette a besorolást.

A Plano (Texas) központú EDS szerdán jelentette be azt, hogy 2700-zal (2 százalékkal) csökkenti létszámát. A vállalat a második pénzügyi negyedévben 425-475 millió dollár költséget könyvel el a létszámcsökkentéssel kapcsolatban. A cég egyúttal azt is közölte, hogy a második féléves nyereség elmarad a Wall Street előrejelzéseitől.

Michael Jordan, a vállalat új elnök-vezérigazgatója azt szeretné, ha az EDS vissza térne 40 éves működésének gyökeréhez: az ügyfeleknek nyújtott IT-menedzseléshez. Az IT-szolgáltatások és tanácsadás terén a cég az IBM mögött a második helyen áll.

Az EDS részvényárfolyama pénteken 30 centtel (1,31 százalékkal) 23,27 dollárra emelkedett. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 10,09-49,47 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról