Szerző: zsozso

2000. május 12. 15:43

Abit BE6

Tegnap segítséget kértem Tőletek, hogy az Abit BE6-tal szerzett tapasztalataitokat osszátok meg velem. Íme a második levél (az elsőben egy olvasó közölte, hogy nála minden OK). Itt jegyezném meg, hogy a leveleket pontosan idézem, a helyesírási hibákat nem javítom ki. A hibákat általában a sietség okozza, tehát az elkövető nem feltétlenül félanalfabéta. Az alábbit is ennek megfelelően toleráljátok:

    Helo Zsozso!

    Nemrég kaptunk egy gépet PIII 500, Abit BE6-2 alaplap, UDMA66-os HDD, TNT2 M64. Bekapcsolom a gépet, tök jó, gyors is elégé, na mondom tegyünk bele egy háló kártyát. Sajnos egy Token Ring-es hálózatra kell felkapcsolnom. Belerakom az SMC token ring-es kártyát, windows98 kapásbol nem ismeri, letöltöm a saját drivert, na így elfogadja, de ütközik mindennel ami a gépben van. vissza a boltba (egy teljes napnyi szenvedés után), és ott is csak néztek nagyokat. Azt mondták megrendelnek egy uj kártyát. Ehejett kaptunk 2 ugyanolyan SMC token ring-es kártyát. A gép 3 hete érkezett, és azóta nem tudjuk használni. Ma felhívtam a boltot, hogy mondjanak valamit. A srác a boltban azt mondta, hogy sikerült elfogadtatni a Windows-al a hálókártyát ütközés nélkül, de ehhez ki kellett kapcsolni az UDMA66-ot, és külön le kellett neki foglalni egy memória területet bios-ból. Ennyit az UDMA66-rol.
    Haza könyörögtem a PIII 500-at, hogy kipróbáljam, mert azt hittem, hogy jó lesz. Abit BH6-os alaplap Geforce256 128 MB ram celeron 366/523 az otthoni konfigom.
    Na mondom lássuk mit bír a proci. Hát semmit ha 10 MHZ-vel eltértem az 500-tol akkor az azonnali fagyás volt érzékelhető. Na akkor lássuk a proci tudását 500-on. Hát hanyat estem a 3DMark 2000 eredménytöl. Kevesebb volt mint a celeron 366/523-mal. Nézzük a Quake3-at, hátha abban kijön az ereje. Ott is egy picit kevesebbet mutatott mint a celeron. Ez miért van. A mult héten történt velem, hogy eggyik nap nem kapcsolt be a monitor amikor a gép elindult egészen addig, amíg a Windows be nem jött. Ott is elég gyors fagyás volt az eredmény, de még előtte a HDD munkavégzésének ellenörzésére nem kellett lehajolni a ledhez, mert a monitoron minden látszott csíkok formájában. Minden alkatrész kipróbálása után az utoljára hagyott házat csréltem ki egy ujra (sajnos keményen megbüntette a pénztárcámat). Láss csodát egyböl jól futot a gép. Sajnos ezzel a házzal egyszer már volt gondom, akkor is a táp mondta be az unalmast, de akkor még garanciális volt. Ha viszont bele raktam egy PCI-os video kártyát, akkor tökéletesen ment, sőt egy AGP-s TNT2-vel is jol futott a régi ház. A Geforce-nak ilyen nagy az áramfelvétele, vagy akkor mi a baj, és lehet-e még használni a régi házat valamire.

      Farkas

Az alap probléma az, hogy az 5 PCI + az AGP + az USB + ATA66 vezérlő összesen 4 IRQ-n osztozik, tehát 8-an vannak 4-re. Az Abit lapokon az egyes PCI slotokhoz tartozó IRQ nem konfigurálható (az Asusokban viszont igen), így a BE6 esetében a középső slot akad az ATA66 vezérlővel, az AGP melletti PCI az AGP-vel, s asszem a balszélső az USB-vel. Ha IRQ-t igénylő PCI kártyát raksz a középső slotba, az úgy megfogja az ATA66-on lógó drive-ot, hogy az garantáltan lassabb lesz, mintha ATA33-on lógna. Ráadásul a Quantum ATA66-os winchesterektől gutaütést kap, vagy ha működik véletlenül (tehát nem akad meg időnként, ami pl. az MPEG lejátszást lehetetlenné teszi) , akkor is sokkal lassabb, mint ATA33-on. Ezzel kapcsolatban a következő megfigyeléseket tettük:

  • Normál AT buszos kábellel az ATA66 vezérlő frankó, legalábbis nem lassabb, mint a normál vezérlőn.
  • Az Acorp TOP ALI ATA66 kábelével megint csak működik általában


  • Tehát a középső slot praktikusan ugrott. Meglepő módon időnként annyira megkergül a lap, hogyha rossz helyre teszünk be egy bővítőkártyát (illetve oda, ahova a lap nem díjazza), akkor a kártya mindennel akad. Jártam már úgy is, hogy a scannerhez kapott ISA-s Adaptec kártya miatt minden PCI-os bővítőkártyám felkiáltójelet kapott, de aztán egyszer csak elkezdett működni. Összeségében azt tudom tanácsolni, hogy állítsd fontossági sorrendbe a bővítőkártyákat. Ennek megfelelően egyesével szereld be és telepítsd fel. Ha működik, jöhet a következő. Ha szerencséd van az összes bemegy igy. Az egész kulcsa az, hogy melyik PCI slotba, mit teszel. Ha elakadtál, akkor állíts vissza BIOS-ból mindent alapra, reseteld a Plug&play beállításokat is, és kezdj mindent elölről.

    Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról