:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 15. 13:10

WLAN pályázat a Cisco Systemstől

[NetAktív] A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF), a Hungarnet Egyesület és a Magyar Internet Társaság 2003. április 14-17. között tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Networkshop konferenciát, amelynek idén a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kara ad otthont.

[NetAktív] A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF), a Hungarnet Egyesület és a Magyar Internet Társaság 2003. április 14-17. között tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Networkshop konferenciát, amelynek idén a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kara ad otthont.

A Cisco Systems, amely immár második alkalommal a rendezvény fő támogatója, teljes IP alapú hangkommunikációt, valamint vezeték nélküli hálózati hozzáférést biztosít a résztvevőknek. A konferencia keretében kerül sor a Cisco Systems és a NIIF által kiírt WLAN pályázat bejelentésére, amely felsőoktatási intézmények informatikai rendszerének fejlesztését segíti elő vezeték nélküli hálózatok és internet hozzáférési technológiák bevezetésével.

A Networkshop a felsőoktatási hálózati szakemberek évente megrendezett legrangosabb konferenciája, amelyen e rohamosan fejlődő terület technológiájának és alkalmazásainak kutatói, fejlesztői, a gyártók, a szolgáltatók és a felhasználók találkoznak. A rendezvényen közel 500 szakember vesz részt, de az előadások egy részét videokonferencia segítségével a felsőoktatási intézmények hallgatói és oktatói is nyomon kísérhetik. Ennek infrastrukturális alapjait a Cisco Systems megoldásai adják.

A konferencia megnyitóján kerül sor a NIIF és a Cisco Systems közös WLAN pályázatának meghirdetésére. A pályázat célja a hazai felsőoktatási intézmények hagyományos vezetékes hálózatainak és azon keresztül az Internet elérésének kibővítése vezeték nélküli kommunikációs eszközökkel és technológiákkal, annak érdekében, hogy a számítógépes hálózatok -- és rajtuk keresztül a világháló -- az intézmények bármely pontjáról, bármikor elérhetőek legyenek.

A pályázatnak tartalmaznia kell, hogy miként képzeli el az intézmény a vezeték nélküli hálózati technológiák és szolgáltatások jövőbeni bevezetését, a "wireless" megoldások beillesztését a meglévő vezetékes hálózatába és szolgáltatásaiba. Milyen lehetőségeket lát a vezeték nélküli és mobil kommunikációs technológiák intézményi alkalmazásában, milyen előnyökkel járna az intézmény számítógépes hálózatának kibővítése vezeték nélküli hozzáférési technológiákkal és milyen módon tudná támogatni a hallgatókat a mobil számítástechnikai eszközök használatában.

A sikeres pályázók számára a Cisco Systems és a NIIF összesen 40 darab WLAN access pointot (antennát) és 200 darab WLAN hálózati kártyát ajánlott fel. A pályázatok elbírálását a kiíró szervezetek által felállítandó Bíráló Bizottság végzi.

Az idei Networkshop konferencia kiemelt támogatójaként a Cisco Systems biztosítja az IP alapú hangkommunikációt, valamint a vezeték nélküli hálózati hozzáférést. A konferencia helyszínén üzemelő IP telefonok a NIIF Cisco megoldáson alapuló VoIP hálózatához kapcsolódnak és a helyszínről kezdeményezett hívások ezen keresztül történnek. A Cisco IP-telefónia rendszer helyszíni telepítésében a cég szakemberein kívül a Cisco Hálózati Akadémia (CNAP) képzésben tanuló diákok is részt vettek.

A Networkshop IP telefónia központjában található készülékeken számos alkalmazás, többek között online felsőoktatási telefonkönyv, a konferencia programja, vasúti menetrend és internetes portálok is elérhetők. A felsőoktatási telefonkönyvben a NIIF NÉVTÁR projektjével együttműködve jelenleg mintegy 4 000 felsőoktatási dolgozó adatai találhatók meg. A NÉVTÁR a teljes kiépítést követően közel 500 000 nevet fog tartalmazni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.