Szerző: Ady Krisztián

2003. február 28. 15:01

A PCI Express az Intel Grantsdale chipkészletében jelenhet meg elsőként

[ExtremeTech] Az ExtremeTech információi szerint kevesebb mint 2 éven belül, már 2004 őszén megjelenhetnek az első PCI Express soros I/O szabványt támogató Intel chipkészletek, alaplapok. Az említett lap tudni véli, hogy az első Intel chipkészlet mely PCI Express támogatást tartalmaz majd, Grantsdale névre fog hallgatni.

[ExtremeTech] Az ExtremeTech információi szerint kevesebb mint 2 éven belül, már 2004 őszén megjelenhetnek az első PCI Express soros I/O szabványt támogató Intel chipkészletek, alaplapok. Az említett lap tudni véli, hogy az első Intel chipkészlet mely PCI Express támogatást tartalmaz majd, "Grantsdale" névre fog hallgatni.

A Grantsdale a PCI Express mellett további új technológiákat, például a korábbi hírünkben említett új LGA 775 tokozást is támogatni fogja, sőt, átmenetet képezve a generációk között a Prescott processzorokat, a régi tokozást is támogatni fogja. A chipkészletben új integrált grafikus mag és a "NewCard" bővítőkártyás szabvány támogatása is helyet kap majd, ez utóbbi a vezeték nélküli kommunikációt hivatott szolgálni.

A PCI Express implementálásával eltűnik az AGP foglalat is az alaplapokról, az új alaplaphoz új -- természetesen PCI Express felülettel csatlakozó -- grafikus kártyára is szükségünk lesz.

A Grantsdale chipkészlet a Springdale-hez hasonlóan 533 és 800 MHz-es FSB-vel rendelkező processzorokat, valamint DDR333 és DDR400 memóriákat támogat majd maximum 4 memóriafoglalattal, 4 GB méretig. A DDR-2 támogatással kapcsolatban nem nyilatkoztak az Intel szakemberei.

A PCI Express soros I/O szabvány pont-pont kommunikációt tesz lehetővé 1, 2, 4, 8, 12, 16 vagy 32 duál csatornán keresztül, csatornánként 2 Gbits/s sávszélességgel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról