Szerző: Barna József

2003. február 6. 10:38

Új vezérigazgató az Ericsson élén

Carl-Henric Svanberg
Carl-Henric Svanberg
[HWSW] Az Ericsson ma bejelentette, hogy a vállalat elnök-vezérigazgatója és elnöke, Kurt Hellström idén tavasszal visszavonul. Az igazgatótanács április 8-i hatállyal Carl-Henric Svanberget nevezte ki a távozó vezető utódjának.

A vállalat közleménye szerint Hellström maga döntött arról, hogy 60 éves korában nyugdíjba vonul és lemond vezető posztjáról. Amint fogalmazott: "Tizennyolc évet töltöttem az Ericssonnál, ebből négy évet a vállalat elnökeként, és most nyugodtan adom át a helyem Carl-Henric Svanbergnek. A távközlési ipar ugyan jelenleg nehéz időszakot él meg, ám ez egy alapvetően erős iparág, erős növekedési potenciállal."

Az 51 éves Carl-Henric Svanberg a lakatokat és biztonsági zárakat gyártó és forgalmazó svéd Assa Abloy elnöke és elnök-vezérigazgatója volt a vállalat 1994-es alapítása óta. Az Ericsson közleménye szerint Svanberg az Assa Abloy élén kiváló vezetői képességekről tett tanúbizonyságot és egy rendkívül hatékony vállalati struktúrát alakított ki. Svanberg a bejelentés kapcsán elmondta, hogy nehéz, de izgalmas időszakban veszi át a vállalat irányítását, és bízik az Ericssonban és alkalmazottaiban.

Kurt Hellström az év végéig a vállalatnál marad, hogy segítse az átmenetet, áll az Ericsson által kiadott közleményben.

Amint az ismert, a mobilhálózati berendezések legnagyobb gyártójának számító svéd vállalat hét negyedév óta veszteséges. A cég a héten hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A vállalat negyedéves forgalma éves szinten 37 százalékkal csökkent és 36,75 milliárd svéd koronát tett ki, míg nettó vesztesége 8,33 milliárd korona volt, szemben a megelőző év hasonló időszakában elért 3,5 milliárd koronás veszteséggel.

A tavalyi pénzügyi év egészében az Ericsson 145,8 milliárd svéd korona árbevételt ért el, ami 31 százalékos csökkenés a 2001-es forgalomhoz képest. A vállalat vesztesége 19 milliárd koronát, részvényenként 1,51 koronát tett ki, szemben a megelőző év 21,3 milliárd koronás, részvényenként 1,94 koronás veszteségével.

További fejfájást okozhat az új vezetőnek, hogy a 2001. október 1-jén életre hívott Sony Ericsson eredményei is messze elmaradnak a várakozásoktól. A két vállalat mobiltelefon üzletágát egyesítő vegyesvállalat piaci részesedése igen kiábrándítóan alakult, és nem éri el a két cég korábbi részesedésének összegét. Tavaly többször felmerült, hogy az Ericsson kihátrál a vegyesvállalatból, azonban éppen a múlt hónap végén jelentette be a két tulajdonos, hogy 150-150 millió eurót fordítanak a Sony Ericsson helyzetének javítására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról