Szerző: Vörös Péter

2002. december 30. 15:06

Az AT&T Wireless és az NTT DoCoMo 2004 végéig kezdi el a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatást az USA-ban

[WSJ] Az NTT DoCoMo, Japán legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója bejelentette, hogy az amerikai AT&T Wireless-szel együtt 2004 decemberéig elkezdi a harmadik generációs (3G) mobiltelefon-szolgáltatást négy amerikai nagyvárosban. A szolgáltatást, amely egyebek között gyors internethozzáférést és kitűnő videohívást tesz lehetővé, kezdetben San Francisco-ban, Seattle-ben, Dallasban és San Diego-ban vezetik be. A korábbi tervekben 13 városról és 2004 nyári kezdésről volt szó.

[WSJ] Az NTT DoCoMo, Japán legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója bejelentette, hogy az amerikai AT&T Wireless-szel együtt 2004 decemberéig elkezdi a harmadik generációs (3G) mobiltelefon-szolgáltatást négy amerikai nagyvárosban. A szolgáltatást, amely egyebek között gyors internethozzáférést és kitűnő videohívást tesz lehetővé, kezdetben San Francisco-ban, Seattle-ben, Dallasban és San Diego-ban vezetik be. A korábbi tervekben 13 városról és 2004 nyári kezdésről volt szó.

A DoCoMo (amely forgalom alapján a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója) azt is közölte, hogy ez lesz az első harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatás az USA-ban, amely a nagy sebességű WCDMA (wideband code division multiple access) szabványon alapul. A DoCoMo már több, mint egy éve nyújtja a világ első 3G, szintén WCDMA alapú szolgáltatását, egyelőre kevés sikerrel. Mindazonáltal a cég reménykedik abban, hogy a szolgáltatás mihamarabb hozzá fog járulni a nyereség növekedéséhez.

Bár az új szolgáltatás számos hasznos funkciót nyújt (videohívás, gyors internetezés), a felhasználókat egyelőre nagyon zavarja a rövid akkumulátor élettartam, a korlátozott területi lefedettség és a mobiltelefonok magas ára. E hátrányok leküzdése érdekében a DoCoMo decemberben olyan 3G mobiltelefonokat kezdett el árulni, amelyek jóval hosszabb (125 óra helyett 170-180 óra) akkumulátor élettartamot biztosítanak és a cég további fejlesztéseket ígér a jövő évre is.

A rivális KDDI 3G mobiltelefonjainak akkumulátor élettartama 200 óra körül van és a területi lefedettségben is előnyt ért el a szigetország második számú mobiltelefon-szolgáltatója. Ennek eredményeként a KDDI már több mint 4 millió 3G előfizetője van, míg a DoCoMo-nak mindössze 150 ezer.

A DoCoMo harmadik generációs hálózata jelenleg Japán népességének több mint 80 százalékát fedi le, márciusra ez 90 százalékra fog emelkedni. A DoCoMo tervei között szerepel a nemzetközi roaming szolgáltatás bevezetése is, ennek révén az előfizetők külföldön is tudnak majd telefonálni.

A DoCoMo -- amely kisebbségi tulajdonosa az AT&T Wireless-nek -- abban állapodott meg az AT&T Wireless-szel, hogy a két cég különleges bizottságot állít fel a 3G tervekkel kapcsolatban. Ezenkívül a DoCoMo egyik vezetőjét kinevezik az AT&T Wireless igazgatójává, ezzel is aláhúzva a nagyobb közvetlen befolyást az AT&T Wireless felett. Az NTT DoCoMo novemberben bejelentette, hogy első pénzügyi féléves nyeresége 95,3 százalékkal csökkent, egyebek között az olyan nemzetközi befektetések miatt, mint az AT&T Wireless.

Az NTT DoCoMo 2000-ben 9,8 milliárd dollárért vette meg az AT&T Wireless 16 százalékos részesedését, akkor az amerikai szolgáltató beleegyezett abba, hogy a japán cég által használt 3G (WCDMA) technológiát fogja használni. Az akkori megállapodás értelmében az AT&T Wireless az 50 legnagyobb piac közül 13-ban indította volna el az új szolgáltatást. A most bejelentett szerződésmódosítás szerint a szolgáltató San Diego és Dallas helyett más nagyvárosokat is választhat.

"Mindkét cég úgy határozott, hogy szükség van arra, hogy jobban összpontosítsuk tőkeberuházásainkat az új technológiával kapcsolatban. Megállapodtunk abban, hogy a tőkeberuházások felhasználásának legjobb módja az, hogy azokat a városokat választjuk ki először, ahol a legnagyobb a potenciál" -- mondta David Caouette, az AT&T Wireless szóvivője.

Az AT&T Wireless körülbelül 5 milliárd dollárt költött tőkebefektetésekre 2001-ben, az idén is körülbelül ekkora összeg várható. A szolgáltató azt várja, hogy a tőkebefektetési kiadások körülbelül 4 milliárd dollárra csökkennek 2003-ra, mivel addigra nagyjából véget ér a jelenlegi gyorsforgalmú hálózat (a WCDMA egyik elődjének) kiépítése.

Az AT&T Wireless a utóbbi két évben körülbelül 2,5 milliárd dollárt költött annak az új hálózatnak a bevezetésére, amelynek révén az adatátviteli sebesség nagyjából megegyezik a modemes internethozzáféréssel. A cég további 400 millió dollárt fektetett be a célból, hogy ezt a hálózatot befejezze az ország déli és középnyugati részén.

Ezzel párhuzamosan az AT&T Wireless körülbelül 300 millió dollárt költ arra, hogy az új hálózatot az ún. EDGE technológiával bővítse: ennek révén a hálózat sebessége átlagosan háromszorosára emelkedik. A szolgáltató szerint a bővítés 2003 végére elkészül.

A vállalat meg van elégedve az új szolgáltatások fogadtatásával, a cég szerint az új hálózatot használó ügyfelek 35 százaléka használja az adatátviteli szolgáltatásokat, amelyek induló ára havi 2,99 dollár (~ 680 Ft). Azonban az AT&T Wireless nem közölte, hogy pontosan hány előfizetőről van szó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról