:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 16. 11:40

Hamarosan az IBM is bevezeti a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiát

Az IBM várhatóan a mai napon fogja bejelenteni, hogy végső fázisba érkezett a 90 nanométeres csíkszélességű félvezetőgyártási technológiájának fejlesztésével.

Az IBM várhatóan a mai napon fogja bejelenteni, hogy végső fázisba érkezett a 90 nanométeres csíkszélességű félvezetőgyártási technológiájának fejlesztésével.

Az új gyártástechnológiát az IBM elsőként a Xilinx számára gyártott FPGA (field programmable gate array) chipek előállításában alkalmazza majd. Az IBM szerint a Xilinx FPGA chipek első mintadarabjai 2003 első negyedévében készülnek el, a sorozatgyártás pedig 2003 második félévében kezdődik meg. A lapkákat az IBM East Fishkill-i, csúcstechnológiás üzemében állítják elő 300 milliméteres szilíciumszeletek és SOI (silicon-on-insulator) technológia felhasználásával.

A világ legnagyobb félvezetőgyártója, az Intel már idén márciusban készített 90 nanométeres csíkszélességű félvezetőalkatrészeket, köztük egy 52 megabites SRAM chipet, amely 330 millió tranzisztorból áll, 109 négyzetmilliméter méretű és minden idők legnagyobb kapacitású SRAM lapkája.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.