Szerző: Vörös Péter

2002. december 9. 09:45

A Seagate e héten tervezi újbóli belépését a tőzsdére

[CNET] A merevlemezgyártó Seagate Technology a várakozások szerint e héten lép be újra a tőzsdére, a portfoliómenedzserek véleménye azonban még mindig megosztott az ügyletet illetően.

[CNET] A merevlemezgyártó Seagate Technology a várakozások szerint e héten lép be újra a tőzsdére, a portfoliómenedzserek véleménye azonban még mindig megosztott az ügyletet illetően.

A Seagate a tőzsdei bevezetésről (IPO, initial public offering) több mint 1 milliárd dolláros bevételt remél, ez a 13-15 dolláros ársáv felső részén alapul. Maga a cég azonban ebből mindössze 317 millió dollárt fog kapni, a fennmaradó összegen részben azok a cégek osztoznak, amelyek kivásárolták a vállalatot két évvel ezelőtt, részben pedig a cég vezetőiből álló csoport.

Az egyik portfoliómenedzser szerint ez nem sok jót jelent a Seagate számára. "Alapvetően jól alakult a Seagate elmúlt két éve. Azonban az ügylet pénzügyi feltételei szerintem elfogadhatatlanok. A kivásárló cégek túlságosan sokat keresnek a tranzakción. Túl kevés pénz jut magának a cégnek, az IPO így semmi jelentőset nem nyújt a Seagate-nek."

Ugyanez a portfoliómenedzser azt is elmondta, hogy további gondot jelent, hogy várhatóan igen nagy számú részvény fogja elárasztani a piacot, miután a Seagate bennfenteseinek részvényeladását tiltó időszak lejár. Ez utóbbi általában a tőzsdei bevezetéstől számított 180 napig tart. Mihelyt ez az időszak véget ér és a bennfentesek eladják részvényeik egy részét, általában csökken a részvényárfolyam a nagyobb kínálat miatt. A Seagate esetében ezen részvények száma közel ötször akkora, mint amennyit a tőzsdei bevezetés során kínálnak.

Egy másik portfoliómenedzser véleménye szerint az ügylet pénzügyi részleteinél is fontosabb negatív hatása lehet annak a kemény piacnak, amelyben a cég szerepe. "A Seagate vezetése tapasztalt és hiteles, de úgy vélem, hogy a cég a technológiai szektor egyik leggyorsabban változó szegmensében működik" -- mondta a portfoliómenedzser, aki még nem döntötte el, hogy befektet-e.

Az iparágat rendkívül erős verseny és vékony haszonrések jellemzik. A portfoliómenedzserek egyetértenek abban, hogy a Seagate alapvető jellemzői erősek. A Seagate többek között azért is van jobb helyzetben, mint az iparág többi szereplői, mivel a cég független és nem versenyez ügyfeleivel, ellentétben az olyan cégekkel, mint a Hitachi. Ráadásul mivel a cégnek önálló kutatás-fejlesztési részlege van, nem függ külső partnerektől a technológiai fejlődés szempontjából, szemben az olyan vetélytársakkal, mint a Western Digital.

A szeptember 27-én zárult pénzügyi negyedévben a Seagate forgalma 1,58 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 1,29 milliárd dollárral. A cég nettó nyeresége részvényenként 1,10 dollárra nőtt, szemben a 2001-es 34 centtel. Ha azonban figyelembe vesszük a XIOtech nemrégiben történt eladását, akkor a Seagate pro forma forgalma 1,56 milliárd dollár, nyeresége viszont csak részvényenként 29 cent volt.

Bár a Seagate nyereséges tudott lenni a legutóbbi negyedévben, míg egyes vetélytársai (például a Maxtor) veszteségesek voltak, a portfoliómenedzserek egy része úgy véli, hogy a Seagate IPO sávon alapuló értékelése igen magas. A várakozások szerint a cég kedden állapítja meg részvényei nyitóárát, míg a tőzsdei kereskedés szerdán indul meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról