Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 5. 15:52

Átadták a második vidéki Sun Java Központot

[NetAktív] 2002. december 5-én került sor a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban a

[NetAktív] 2002. december 5-én került sor a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban a második vidéki Java Szakértői Központ átadására, amely a Sun Microsystems tervei szerint a jövőben folyamatosan kiépülő regionális hálózat második tagja. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma több mint egy évtizede vállalt katalizátor szerepet a Nyugat-Magyarországi régió Információ Technológiai fejlesztéseinek folyamatában, ami azért fontos, mert az új központ is a nyugat-magyarországi régióra terjeszti ki tevékenységét.

A Java Központ létrehozásának célja, hogy a világ egyik legelterjedtebb, bárki számára hozzáférhető, nyílt, internetes programozási nyelve elérhetővé váljon a nyugat-magyarországi felsőoktatásban résztvevő diákok számára. A Központ feladata, hogy beilleszkedjen a graduális oktatásba, valamint a Sun Java Központok országos hálózatának nyugat-magyarországi központjaként szakmai fórumok keretében ismertesse, oktassa, illetve tanácsadással segítse a Java programozási nyelv minél szélesebb körű elterjedését.

A Központban a Sun Microsystems korszerű eszközeit, egy Sun Enterprise 250 típusú, 4 GB memóriával rendelkező szervert, valamint tizenkét darab SunRay vékonykliens munkaállomást helyezett el, így az intézmény az üzemeltetés terén is jelentős megtakarításra számíthat . A térítésmentesen rendelkezésre bocsátott eszközök értéke mintegy tízmillió forint. A laboratórium felszerelése a gépeken túl a Sun ingyenes szoftvereit is tartalmazza. A labor a jövőben több ezer diák számára kínál állandó képzési és gyakorlási lehetőséget.

Magyarországon a Sun az elmúlt két esztendőben évi mintegy 100 millió forint értékben adományozott eszközöket és szoftvereket oktatási intézmények számára, továbbá évi 300 millió forint értékben nyújtott támogatást jelentős kedvezmények formájában. Adományok formájában jött létre többek között a BME-n a JAVA Szakértői Központ, az ELTE-n üzemelő labor, valamint a Fazekas Gimnázium internetes laborja továbbá a pécsi Zipernowksy Károly Műszaki Szakközépiskolában tavasszal átadott labor, amely az országos hálózat első vidéki tagja volt.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 22:38

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!