Szerző: Barna József

2002. november 27. 18:04

Kínában bebörtönzik a netezőket

Kínában börtönbüntetés vár azokra, akik az internetet nézeteik terjesztésére használják, áll az Amnesty International által ma kiadott jelentésben . A nemzetközi emberi jogi szervezet tudomása szerint Kínában legalább 33 embert börtönöztek be az internethasználatot korlátozó törvények megszegése miatt.

Kínában börtönbüntetés vár azokra, akik az internetet nézeteik terjesztésére használják, áll az Amnesty International által ma kiadott jelentésben. A nemzetközi emberi jogi szervezet tudomása szerint Kínában legalább 33 embert börtönöztek be az internethasználatot korlátozó törvények megszegése miatt.

Az Amnesty International jelentése rámutat, hogy a kínai kormány az internet-penetráció növekedésével fokozottabban ellenőrzi a világhálón elérhető tartalmakhoz való hozzáférést. A kontroll eszközei között a dokumentum felsorolja egyes külföldi weboldalak blokkolását és szűrését, az internetrendőrség életre hívását, felforgatónak vélt tartalmat közlő honlapok bezárását és az e-mailek lehallgatását. A jelentés figyelmeztet arra is, hogy az egyetemes emberi jogokat súlyosan csorbító korlátozások foganatosításában gyakran segédkeztek nyugati multinacionális vállalatok is.

A szervezet adatai szerint legalább 33 embert börtönöztek be az internethasználatot korlátozó szabályozások megszegése miatt. A fogva tartottak többnyire politikai aktivisták, értelmiségiek vagy betiltott szervezetek tagjai. A legszigorúbb büntetést egy korábbi rendőr, Li Ta-vej kapta. Őt azért ítélték 11 év börtönre a hatóságok, mert a kínai demokratikus ellenzék külföldi oldalairól töltött le dokumentumokat. A jelentés szerint továbbá a fogva tartottak közül ketten meghaltak a börtönben kínzás vagy nem megfelelő bánásmód következtében. A két áldozat az 1999-ben betiltott Falunkung vallási szekta tagja volt.

Az Amnesty International a bebörtönzöttek azonnali szabadon bocsátását követeli. Mint közleményükben írták: "Mindazokat, akiket azért tartanak fogva, mert az interneten békés szándékkal közzétették nézeteiket vagy mert bizonyos honlapokat látogattak, lelkiismereti fogolynak* tekintjük. Őket azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani."

Kínában az internethasználók száma félévente megkétszereződik, egy júniusban készült felmérés szerint jelenleg 45,9 millióra tehető; ennél több internetezőt egyedül az Egyesült Államokban tartanak nyilván. A szervezet adatai szerint 1995 óta több mint hatvan, az internethasználatot szabályozó törvény vagy rendelkezés született az országban.

* Az Amnesty International definíciója szerint lelkiismereti fogoly az, akit bárhol a világon bőre színe, neme, etnikai hovatartozása, nyelve, vallása, politikai vagy más meggyőződése miatt tartanak fogva, feltéve, hogy ő maga nem alkalmazott és hirdetett erőszakot.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.