Szerző: roberto

2002. november 25. 23:53

Nyílt forráskódú BIOS: már a Windows 2000-et, a Linuxot és az OpenBSD-t is képes elindítani

[MISSL, HWSW] A University of Maryland információs

[MISSL, HWSW] A University of Maryland információs rendszerek biztonságával foglalkozó laborjának SEBIOS (LinuxBIOS Secure Bootloader) projektje óriási eredményt ért el: a LinuxBIOS projekt munkájára építve sikerült létrehozniuk egy olyan nyílt forráskódú BIOS-t, amely különösebb probléma nélkül képes elindítani a Microsoft Windows 2000-et, a Linux kernelt, vagy az OpenBSD-t.

A projekt munkatársai egyébként egy biztonságos rendszerindítón dolgoznak, amely a későbbiekben akár különféle kriptográfiai hardverek képességeit is ki tudja használni. A SEBIOS fejlesztői szerint a hatvanas, hetvenes évektől kezdve a biztonságos operációs rendszerek létrehozására nagyon sokat fordítottak, ugyanakkor senki sem törődött igazán az operációs rendszerek alatti rétegek biztonságával.

A projekt együttműködik a LinuxBIOS fejlesztőivel, az ő munkájukra építve kezdték el fejleszteni saját, biztonságos BIOS-implementációjukat, amit a Mandrake által szponzorált Bochs x86-emulátor BIOS funkcióival kiegészítve egy olyan működő rendszert kaptak, amely képes a már említett három operációs rendszer elindítására.

Mindez elsőre talán nem hangzik túl izgalmasnak, mégis történelmi jelentőségű, hiszen a BIOS a hagyományos PC-ken a szoftverszabadalommal védett termékek utolsó bástyája, ez az a terület, ahol eddig csak kereskedelmi megoldások léteztek, ahol a gyártók lehető legtöbb információt igyekeznek eltitkolni a konkurencia és a felhasználók elől is.

A szigorú korlátozások és a megfelelő programozási információk hiányában egyelőre még csak kevés hardveren működő nyílt forráskódú BIOS egy olyan világ eljövetelének lehet a hírnöke, amelyben jól működnek az energiatakarékos funkciók, a felmerülő problémákat akár egy napon belül kijavítják, és amelyben nincs kiszolgáltatva a felhasználó egy-egy gyártó kényének-kedvének.

A LinuxBIOS Projektet az Egyesült Államok Los Alamosban lévő kutatólaborjának fürtözéssel foglalkozó csoportja indította el a fürtözött rendszerek építése során jelentkező problémák megoldására. A LinuxBIOS célja eredetileg egy olyan rendszer létrehozása volt, amit a fürtön futó OS a kezdetektől képes kontrollálni (képzeljünk csak el egy 128 gépes fürtöt, amelyben a hagyományos módon kell minden csomópont BIOS-ában átállítani valamit), ami elviseli, ha egy számítógéphez nincsenek hagyományos perifériák csatlakoztatva, amiben nincsenek olyan hibák, mint a kereskedelmi BIOS-okban, ráadásul gyors rendszerindítást (3 másodperc) is biztosít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.