Szerző: Ady Krisztián

2002. november 7. 15:38

Hamarosan csak másolásvédett CD-lemezeket dob piacra a BMG?

[CDR-Info] Alig egy éve történt, hogy a BMG kiadó sűrű bocsánatkérések közepette kicserélte a másolásvédett Natalie Imbruglia CD-t másolásvédelem nélküli albumra azoknál a felhasználóknál, melyek ezt kérték, akár azért, mert a lejátszással volt problémájuk, akár azért, mert a cég nem kommunikálta megfelelően a lemezen található másolásvédelem tényét, így becsapva a zeneszerető vásárlókat. Egy év azonban meglehetősen sok idő, s a BMG változtatott véleményén: a legfrissebb információk szerint hamarosan csak másolásvédelemmel ellátott albumok kerülnek a kiadótól az európai boltokba.

[CDR-Info] Alig egy éve történt, hogy a BMG kiadó sűrű bocsánatkérések közepette kicserélte a másolásvédett Natalie Imbruglia CD-t másolásvédelem nélküli albumra azoknál a felhasználóknál, melyek ezt kérték, akár azért, mert a lejátszással volt problémájuk, akár azért, mert a cég nem kommunikálta megfelelően a lemezen található másolásvédelem tényét, így "becsapva" a zeneszerető vásárlókat. Egy év azonban meglehetősen sok idő, s a BMG változtatott véleményén: a legfrissebb információk szerint hamarosan csak másolásvédelemmel ellátott albumok kerülnek a kiadótól az európai boltokba.

Ez a lépés nem igazán meglepő, hiszen minden kiadó ezt szeretné előbb-utóbb -- inkább már holnap -- elérni, a felhasználók, a vásárlók azonban kompatibilitási okokra hivatkozva ezt meg szeretnék akadályozni, hiszen meglehetősen sok készülék nem alkalmas ezeknek a CD-lemezeknek a lejátszására.

A fenti megállapításra -- miszerint hamarosan csak másolásvédett albumok várhatók a BMG-től --, Simon Barber "áldozat" levelére kapott válaszból következtethetünk. A kedves vásárló nem az üzlethez fordult, ahol a Paradise Lost "Symbol of Life" albumát vette, hanem közvetlenül a BMG-hez, a kiadóhoz. A CD, rajta a Compact Disc logóval (noha a Philips, a CD-szabvány egyik tulajdonosa a logó használatától másolásvédett albumokon mereven elzárkózott) a Midbar Cactus Data Shield 200 (CDS 200) másolásvédelmével volt ellátva, s Simonnak bizony problémái akadtak a lejátszással asztali CD-lejátszóján.

A BMG viszontválaszában közölte: a CD megfelel a Red Book ajánlásainak, s a ma kapható CD-lejátszók már gond nélkül megbirkóznak ezekkel a lemezekkel. A cég teljes egészében elhárítja magáról és az alkalmazott másolásvédelemről a felelősséget, a BMG szerint csakis a gyártók tehetők felelőssé a lemezek lejátszási problémáival kapcsolatban. A másolásvédelem ugyanis egy speciális tulajdonságot vizsgál, mely a CD-írókban alkalmazott technológiákra jellemző, s sok gyártó ugyanilyen technológiát használ szimpla CD-lejátszóiban is.

A kiadó makacssága több mint meglepő, hiszen ugyanez az album az Egyesült Államokban másolásvédelem nélkül kerül hamarosan a boltok polcaira, lényegében értelmetlenné téve az egész Európában zajló bohóckodást.

A Cactus Data Shield másolásvédelmet az izraeli Midbar fejlesztette ki, a céget pedig éppen ezen a héten kebelezte be a Macrovision, amint arról korábbi hírünkben beszámoltunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról