:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 21. 10:34

Frissítve: Opteron processzorokra épülhet a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős kutatólaboratóriuma és a szuperszámítógépeket fejlesztő Cray várhatóan ma jelenti be a tervek szerint 2004-ben üzembe állítandó Red Storm számítógép specifikációit. A The Wall Street Journal értesülései szerint a világ leggyorsabb szuperszámítógépének címére pályázó monstrum az AMD következő generációs Opteron processzoraira épül majd.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős kutatólaboratóriuma és a szuperszámítógépeket fejlesztő Cray várhatóan ma jelenti be a tervek szerint 2004-ben üzembe állítandó Red Storm számítógép specifikációit. A The Wall Street Journal értesülései szerint a világ leggyorsabb szuperszámítógépének címére pályázó monstrum az AMD következő generációs Opteron processzoraira épül majd.

A neves gazdasági napilap az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva közölte, hogy a 90 millió dolláros költséggel megépítendő Red Storm lelkét 16 000-nél is több AMD Opteron processzor adja majd. A Sandia National Laboratory célkitűzései szerint a szuperszámítógép számítási kapacitása eléri a 100 billió műveletet másodpercenként. A gépet összeállító Cray egyedi technológiát fejleszt a rendszer fürtözésére.


Négy Opteron processzoros számítógép a Computexen (Fotó: The Inquirer)

A Sandia a Lockheed Martin tulajdonában lévő Sandia Corporation által üzemeltetett tudományos laboratórium, amely az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős osztálya számára végez kutatásokat. A Sandia laboratóriumában készülnek az USA nukleáris fegyvereinek alkatrésztervei, illetve állami megrendelésre itt végeznek számos energiaügyi és környezetvédelmi kutatást.

A Sandia júniusban jelentette be, hogy tárgyalásokat folytat a Crayjel egy szuperszámítógép megépítéséről. A tárgyalások kapcsán részletek nem kerültek felszínre, csupán annyi ismert, hogy a Sandia egy Red Storm nevű számítógép építésére kérte fel a Crayt, és a beruházás várható értéke eléri a 90 millió dollárt. A tárgyalások részleteinek nyilvánosságra hozatalát a Sandia eredetileg július közepére ígérte. A Red Storm üzembe állítása 2004-ben esedékes.

Egyelőre sem a Cray, sem a Sandia, sem pedig az AMD illetékesei nem kívánták kommentálni az értesüléseket, azonban a Cray ma sajtótájékoztató keretében számol be a projekttel kapcsolatos fejleményekről.

A maximálisan nyolcprocesszoros rendszerekben használható Opteron kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. A ClawHammerrel ellentétben az Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel rendelkezik a multiprocesszoros támogatás miatt. A processzor 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache) és 1 vagy 2 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd, és 940 tűs mPGA tokozást kap. Az Opteron processzor előreláthatólag 2003 első félévében jelenik meg.

Friss: a várakozásoknak megfelelően a Sandia National Laboratories és a Cray ma sajtóközleményben jelentette be, hogy véglegesítették a Red Storm szuperszámítógép megépítésére megkötött megállapodást. A Red Storm csúcsteljesítménye a közlemény szerint kezdetben 40 billió művelet lesz (teraOPS) másodpercenként, noha az architektúra többszáz teraOPS-ig skálázható. A csomópontokat HyperTransport alapú, nagy sávszélességű hálózat köti majd össze. A várakozások szerint a Red Storm számítási teljesítménye legalább hétszer nagyobb lesz, mint a Sandia által jelenleg használt ASCI Redé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.