Szerzők: Vörös Péter, Vörös Péter, Vörös Péter

2002. szeptember 2. 14:02

A Microsoft legújabb kihívója a Moore-törvény

Ezekben a gazdaságilag nehéz időkben a költségek csökkentése a vállalatvezetők egyik legfontosabb törekvése. Szerencsére a technológia világában a Moore-törvény és annak következményei miatt az innováció tovább halad előre, és az árak folyamatosan csökkennek. Ma már 400 dollár körül lehet venni olyan belépő szintű számítógépet, amelyért öt évvel ezelőtt legalább 3-4000 dollárt kellett fizetni.

Ezekben a gazdaságilag nehéz időkben a költségek csökkentése a vállalatvezetők egyik legfontosabb törekvése. Szerencsére a technológia világában a Moore-törvény és annak következményei miatt az innováció tovább halad előre, és az árak folyamatosan csökkennek. Ma már 400 dollár körül lehet venni olyan belépő szintű számítógépet, amelyért öt évvel ezelőtt legalább 3-4000 dollárt kellett fizetni.

Gordon Moore
Gordon Moore
Gordon Moore-t nemcsak mint az Intel társalapítóját ismeri a számítástechnikai világ, hanem az általa felállított és róla elnevezett törvényről is. A Moore-törvény -- amely Gordon Moore elmondása alapján megfigyelésen alapul és teljesen ad hoc keletkezett -- kimondja, hogy egy chipen található tranzisztorok száma 18 havonta megduplázódik, miközben az előállítás költségei arányosan csökkennek. A törvényt Moore 1965-ben fogalmazta meg, és szakértők szerint az évtized végéig még bizonyosan érvényes marad.

Mostanság számos PC-gyártó a drasztikus árcsökkenés miatt lépett be a legolcsóbb vállalati PC-k piacára. Az IDC piackutató cég adatai szerint az olcsó, "white box" (márka nélküli) PC-k teszik ki a PC-piac 30%-át az USA-ban. Ezekben az olcsó PC-kben természetesen nem a legfejlettebb processzorok és alkatrészek találhatók. A Microtelhez hasonló cégek már évek óta értékesítenek white box PC-ket, de két héttel ezelőtt a Dell is bejelentette, hogy belép e piacra két igen olcsó PC-vel.

Ahogy csökkennek az árak és nő az olcsó PC-k iránti kereslet, annál inkább lóg ki egy cég a sorból az áraival: a Microsoft. Ennek az az oka, hogy a cég standard irodai programcsomagja, a Microsoft Office több mint 450 dollárba kerül -- ez majdnem annyi vagy néha több is, mint egy komplett PC ára.

A széleskörű licencszerződések eredményeként a PC-gyártók valószínűleg kevesebbet fizetnek, mint a 450 dolláros kiskereskedelmi ár, de még így is a szoftverek teszik ki a gyártók számára az összes költség igen jelentős (és egyre jelentősebb) részét. Ez azt jelenti, hogy a Microsoftnak új kihívója van: a Moore-törvény. A technológiai árak folyamatosan csökkennek, míg az irodai szoftverek ára emelkedik.

"A hardverárak rendkívül jól alakulnak" -- mondta Michael Robertson, a Lindows elnök-vezérigazgatója. A LindowsOS egy olyan Linux-disztribúció, amelyet Windowsra írt alkalmazások futtatására 'hegyeztek ki'. "Ami nem csökkent, az a szoftverek ára. Visszafelé haladunk az olyan dolgok miatt, mint például a licencelés és az aktiválási kódok. A szoftverek tényleges költsége növekszik" -- tette hozzá Robertson.

Azzal, hogy a Microsoft ragaszkodik árazási modelljéhez és a még szigorúbb licencmegállapodásokhoz, a cég utat nyit az olyan vállalatok számára, mint például a Word Perfect irodai programcsomagot kínáló Corel. A Hewlett-Packard egyértelműen felismerte ezt: a múlt héten a cég bejelentette, hogy a Corel szoftverét telepíti a Pavillion termékcsalád összes tagjára. Két héttel ezelőtt a Dell közölte, hogy egyes Dimension asztali PC-ken és Inspiron notebookon kínálni fogja a Corel WordPerfect Productivity Packet (a "Corel Office"-t).

A Microsoft a jelek szerint nem aggódik: "a Microsoft Office-nak jelenleg 300 millió felhasználója van világszerte, ezt a programcsomagot választják azok a felhasználók, akik termelékenyebbek szeretnének lenni és azok a szervezetek, amelyek megbízható eszközöket szeretnének használni" -- közölte a Microsoft a News.com-mal.

Ha a jelenlegi gazdasági körülmények továbbra is fennmaradnak, akkor további alternatív piacok nyílhatnak meg, például az irodai programcsomagok linuxos változatai előtt. Az olyan cégeknek, mint a Lindows, a Mandrake és a CodeWeavers vannak Microsoft-kompatibilis szoftvereik, de egyelőre nem sikerült jelentős piacot találniuk.

A technológiai megfigyelők egyik kedvenc időtöltése az, hogy olyan forgatókönyveket képzelnek el, amelyben a Microsoft elveszíti vezető szerepét -- ha másért nem, akkor éppen azért, mert olyan legyőzhetetlennek tűnik. Az utóbbi idők fejleményei természetesen nem jelentik azt, hogy egyértelműen közeledik a vég a redmondi óriás számára. A történelem azonban azt mutatja, hogy nem jó döntés a Moore-törvény másik oldalára helyezkedni, márpedig a Microsoft jelenleg egyértelműen ott van azáltal, hogy a PC-árak a szoftverek árai alá kerültek. Sok cég próbált küzdeni a Moore-törvény ellen, de a törvény eddig mindig győzedelmeskedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról