:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 22. 19:47

Szemmel írás, avagy gépelés billentyűzet nélkül

Két cambridge-i fizikus a szövegek begépelésének új és szokatlan módszerén dolgozik. David Ward és David MacKay, az egyetem Cavendish laboratóriumának kutatói egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amelynek segítségével billentyűzet nélkül, csupán szemünk mozgatásával írhatunk a számítógépbe szövegeket. A szakemberek szerint a módszer nem fárasztja a szemet, és legalább olyan gyors, mint a hagyományos gépelés, miközben az elgépelések valószínűsége alacsonyabb.

Két cambridge-i fizikus a szövegek "begépelésének" új és szokatlan módszerén dolgozik. David Ward és David MacKay, az egyetem Cavendish laboratóriumának kutatói egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amelynek segítségével billentyűzet nélkül, csupán szemünk mozgatásával írhatunk a számítógépbe szövegeket. A szakemberek szerint a módszer nem fárasztja a szemet, és legalább olyan gyors, mint a hagyományos gépelés, miközben az elgépelések valószínűsége alacsonyabb.

A "szemmel írás" ugyan nem újdonság, de az új szoftver fejlesztői szerint a hasonló, szem által vezérelt szövegbeviteli megoldásoknál a Dasher (mert ez a program és a projekt neve is) gyorsabb és megbízhatóbb is. A Nature magazin mai számában megjelent tanulmány szerint a Dasher segítségével akár percenként 34 szó is "begépelhető", pusztán szemünk mozgatásával.

A Dasher használatához szükség van egy szemmozgás-követő eszközre, noha a szoftver természetesen vezérelhető bármilyen kétdimenziós irányításra alkalmas perifériával is (például egér, joystick, touchscreen stb.). A program a képernyő egyik oldalán (a latin betűs változat esetében a baloldalon) függőleges sorba rendezve felkínálja az abc betűit. A gépelés úgy történik, hogy szemünkkel a mutatót a begépelni kívánt betűre irányítjuk, miközben a Dasher már újabb választási lehetőséget kínál számunkra a lehetséges következő karakterek megjelenítésével.


A Dasher billentyűzete az "objective" szó bevitelekor

A gondos nyelvi elemzésen és statisztikákon nevelkedett szoftver jó eséllyel jósolja meg a legvalószínűbb betűket, amelyek egy adott betű után következhetnek, míg számos esetben néhány kezdőbetű megadása után szavakat vagy akár kifejezéseket is felajánl, aminek köszönhetően természetesen jelentősen felgyorsítható a szövegbevitel. A "hello" szó bevitele során például a "h" kiválasztása után a valószínűsíthető következő betűk között még megtalálható a "ha", a "hb", a "hc" stb., de a "he" beírását követően a "hel" már kiemelt lehetséges folytatásként jelenik meg, és így tovább. Ugyanakkor ha szokatlan betűkombinációkat használunk, a szoftver tanul, és ezek legközelebbi bevitele már sokkal gyorsabban végezhető el.

Ward és MacKay szerint a Dasher működési elve olyan, mintha egy hatalmas könyvtárban keresnénk egy szöveget. Mint mondják: "A program úgy működik, mint egy olyan videojáték, amelyben a játékos egyre mélyebbre navigál egy gigászi könyvtárban. Egy nyelvi modell segít a navigációban, és így könnyen és gyorsan kiválasztható a kívánt betűsor, míg kifejezetten nehéz gépelési hibákat ejteni."

A Dashert a feltalálók elsősorban olyan helyzetekben látják hasznosnak, ahol nem alkalmazható teljes méretű billentyűzet. Így nagy hasznát vehetik a hordozható számítógépek, kézigépek használói és azok az emberek, akik elvesztették egyik vagy mindkét karjukat. A Ward és MacKay által fejlesztett szoftver ingyenesen letölthető a projekt honlapjáról, ahol szemléletesebb illusztrációk is láthatóak a működéséről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.