Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 21. 16:28

Az amerikai igazságügyi minisztérium is pert indítana a fájlcserélő szolgáltatások felhasználói ellen

[CNET] Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma (DOJ) a lemezkiadók és filmstúdiók védelmére kel, és várhatóan pereket akaszt a fájlcserélő szolgáltatások kalózainak nyakába. John Malcolm igazságügyminiszter-helyettes egy szakmai rendezvényen beszélt arról, hogy az amerikaiaknak rá kell döbbennie arra, hogy a zeneszámok és filmek törvénytelen internetes cseréje bűncselekménynek számít, amely akár többéves börtönbüntetést is maga után vonhat.

[CNET] Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma (DOJ) a lemezkiadók és filmstúdiók védelmére kel, és várhatóan pereket akaszt a fájlcserélő szolgáltatások "kalózainak" nyakába. John Malcolm igazságügyminiszter-helyettes egy szakmai rendezvényen beszélt arról, hogy az amerikaiaknak rá kell döbbennie arra, hogy a zeneszámok és filmek törvénytelen internetes cseréje bűncselekménynek számít, amely akár többéves börtönbüntetést is maga után vonhat.

A Haladás és Szabadság Alapítvány (Progress and Freedom Foundation) éves technológiai és politikai gyűlésén Malcolm kiemelte, hogy az internet a világ legnagyobb "másológépévé" vált, és ezért a szerzői jogokat megsértő felhasználókat bűnvádi eljárás során kell felelősségre vonni: csak így biztosítható az USA szórakoztatóiparának fennmaradása. "Világossá kell tenni, hogy a lopás az lopás" -- tette hozzá.

Malcolm egyelőre nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az eljárások mikor kezdődnek. Csupán annyit mondott, hogy a szeptember 11-i terrortámadások kapcsán kialakult helyzet ideiglenesen teljes mértékben lefoglalta a minisztériumot, és az ügyészeknek csak most van alkalmuk foglalkozni e kérdéssel.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) természetesen üdvözölte az állami felelősségre vonás hírét. A szervezet képviselője szerint az eljárások bizonyosan elrettentő hatásúak lesznek. Korábban az illegális fájlcsere polgári per során volt megtámadható, és a lemezkiadók és filmstúdiók érdekvédelmi szervezetei egyéni elkövetők ellen indíthattak pereket.

Néhány hete a kongresszus azért lobbizott a minisztériumnál, hogy az porolja le a kevéssé ismert No Electronic Theft (NET -- elektronikus lopás elleni) törvényt, és ennek alapján vonja felelősségre a fájlcserélő "kalózokat". A NET még 1997-ben, Clinton elnöksége idején született, és kimondja, hogy szövetségi bűntettnek számít jogvédett termékek (így szoftver, film vagy zene) másolatának terjesztése, akár családtagok körében is, abban az esetben, ha a másolt termékek értéke meghaladja az 1000 dollárt. A törvény szerint az illegális másolatok készítői egy évig terjedő vagy 2500 dollár feletti károkozás esetén öt évnél nem hosszabb börtönbüntetéssel sújthatóak.

Amint arról korábban beszámoltunk, a RIAA júlis elején jelentette be, hogy egy nagyszabású kampány keretében a kiadók szerzői és szomszédos jogok megsértése vádjával pert fognak akasztani azoknak az egyedi felhasználóknak a nyakába, akik a legnagyobb számban tesznek hozzáférhetővé zeneszámokat az interneten, a szorongatott helyzetben lévő ingyenes fájlcserélő szolgáltatásokat kihasználva. A perek mellett pedig a kiadók reményei szerint népszerű zenekarok és énekesek hallatnák hangjukat a szerzői jogok tiszteletben tartása mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról