Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 18. 16:28

Meddig tartható a Dell kiváló teljesítménye?

[CNN/Money] Csütörtökön a tőzsdei nap zárása után a Dell ismét erős negyedévről számolt be: a cég nyeresége megfelelt a megemelt várakozásoknak, a forgalom pedig még felül is múlta azokat. Mindez lenyűgöző teljesítmény a jelenlegi körülmények között. A kérdés már csak az, hogy vajon meddig tart a vállalat varázslatos teljesítménye?

Amíg a Dell versenytársai folyamatos harcot vívnak a kedvezőtlen költségszerkezetekkel és a túlzott mértékű készletekkel, addig a híresen "sovány és hatékony" Dell növelte forgalmát és piaci részesedést nyert -- és egyben jelentős nyereséget ért el.

Természetesen ez volt az oka annak, hogy a Dell részvényárfolyama jól tartotta magát az utóbbi másfél évben, míg a technológiai részvények általában folytatták jelentős visszaesésüket. A Dell részvényárfolyama körülbelül ott van, ahol az év elején volt, míg a Nasdaq index több mint 30%-kal csökkent.

Ezzel együtt a Dell bejelentés nem nagyon lendítette meg a részvényárfolyamot: pénteken 39 centtel (1,44%-kal) 27,53 dollárra emelkedett a részvényárfolyam. Ennek valószínűleg az volt az egyik oka, hogy az eredmények annyira azért nem voltak jók, hogy a befektetők elfelejtsék, milyen zord helyzetben van az iparág egésze.

A másik fontos tényező az, hogy a részvény az elemzők szerint bizonyos szempontból túl van értékelve: a cég árfolyam/nyereség (price/earnings, PE) aránya 35 (a 2003-as pénzügyi évet alapul véve), és az elemzők arra számítanak, hogy a PC-ipar egésze bizonyosan nem fog 15-20%-nál gyorsabban nőni.

Márpedig úgy tűnik, hogy még ez utóbbi is várhatóan túlságosan optimista vélemény. A fogyasztóknak és a vállalatoknak nem sok okuk van arra, hogy lecseréljék meglévő számítógépeiket, a PC-lecserélési ciklus egyre jobban kitolódik. Egyes technológiai szakértők szerint 2003-ban jelentős mértékben emelkednek a vállalatok IT-kiadásai. A gond csak az, hogy szinte folyamatosan ez volt a vélemény az utóbbi másfél év hanyatlása alatt.

Legalább két dolgot kell feltételezni ahhoz, hogy meg lehessen magyarázni a Dell jelenlegi részvényárfolyamát: az egyik az, hogy a Dell továbbra is növeli piaci részesedését az olyan riválisokkal szemben, mint az új, de nem feltétlenül feljavult Hewlett-Packard és a gondokkal küszködő Gateway -- ez a feltételezés valószínűleg elfogadható. A másik tényező az, hogy a Dellnek sikerül jelentős előrelépést tennie új piacokon: nemcsak a szerverek és a tárolási eszközök terén, hanem a nyomtatók és kéziszámítógépek piacán is.

A gond az, hogy a Dell látszólag mágikus "közvetlen értékesítési modellje" vélhetően nem lesz olyan varázserejű a PC-piacon kívül. A PC-iparban a Dell megmutatta, hogy a készletek alacsony szinten tartása jelentheti a különbséget a nyereséges és a veszteséges gyártók között. Ez azonban amiatt van, mert a PC-készletek igen gyorsan romlanak: egy számítógép a polcon gyorsabban romlik meg, mint a túlérett banán, értékét elképesztő gyorsasággal veszíti el attól a perctől kezdve, hogy lekerül a futószalagról.

Sok megfigyelő úgy véli, hogy a Dell egyszerűen alkalmazhatja a "gyors és olcsó" képletet az új üzletágakban és gyors eredményeket érhet el. A szerverek és a tárolási eszközök sokkal kevésbé tömegáruk, mint a PC-k, mégis valószínűleg eléggé hasonlóak a PC-khez, hogy a Dell közvetlen modellje jelentős költségelőnyt jelentsen a riválisokkal szemben. A Sunnak például a lehető leghamarabb át kell alakítania felduzzadt költségszerkezetét annak érdekében, hogy megfeleljen az új helyzetnek.

Természetesen igaz, hogy a Dellnek nincs annyi tapasztalata a csúcskategóriájú rendszereknél, mint a Sunnak, és szerverei sem olyan erősek mint a Sunéi, de a tudatos költséggazdálkodást folytató vállalatok egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy a Dell olcsóbb szerverei jelentősen jobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkeznek.

Michael Dell
Michael Dell

Az azonban nyitott kérdés, hogy vajon a Dell közvetlen modellje jelentős előnyt jelent-e például a nyomtatópiacon. Michael Dell csütörtökön világosan megerősítette, hogy a Dell valóban be akar lépni a nyomtatópiacra. Ezen a területen azonban sokkal nehezebben lehet előnyt faragni a Dell közvetlen modelljéből, mint azt sok megfigyelő véli.

Először is a Dellnek jelentős vetélytársa van ezen a területen: bár igaz, hogy a HP-nak gondjai vannak a PC-iparban, és nem nyereséges ez az üzletága, a nyomtatópiacon azonban más a helyzet. Úgy tűnik, hogy a HP tudja, hogyan kell nyomtatókat gyártani és értékesíteni.

A Dell készlethatékonysága sokkal kevesebbet számít ezen a területen, a nyomtatóiparban ugyanis a nyereség nagy része a kellékek (tintasugaras patronok és lézernyomtató cartridge-ok) eladásából származik, márpedig e kellékek értéke sokkal lassabban csökken a polcokon, mint PC-ké.

Ami a PDA-kat illeti, itt is bizonytalan a kép. A Palm és a Handspring részvényárfolyamának alakulása azt mutatja, hogy ez a piac még a vezető cégek számára is aknamező lehet. A Dell PDA-k feltehetően Microsoft Pocket PC operációs rendszert használnak majd -- ez azt jelenti, hogy ezen a piacon is a legnagyobb közvetlen vetélytárs a HP lesz, márpedig a Compaq/HP iPaq csapat eddigi eredményei nagyon jók.

A Dell nagyon jó abban, amit csinál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a cég hasonlóan jó lesz bármi másban, amit a jövőben csinálni fog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról