Szerző: Barna József

2002. július 5. 11:46

20 millió eurós végkielégítést remél a Vivendi Universal SA volt vezérigazgatója

Jean-Marie Messier
Jean-Marie Messier
[Bloomberg] Jean-Marie Messier, a Vivendi Universal SA leköszönt vezérigazgatója 20 millió eurós végkielégítést kér a vállalattól, noha korábban úgy vélekedett, a felmentett felsővezetőknek nem jár semmiféle végkielégítés.

Messier két évvel ezelőtt megjelent önéletrajzában még ezt írta: "Ezek a felsővezetőknek járó különleges kifizetések nem indokolhatóak." Úgy tűnik azonban, hogy időközben meggondolta magát. A vállalathoz közelálló források ugyanis arról számoltak be, hogy a Vivendi felmentett vezérigazgatója 20 millió eurós végkielégítést kér, éppen annyit, amennyit Edgar Bronfman Jr. kapott tavaly decemberben, amikor leköszönt alelnöki posztjáról. A Bloomberg értesülései szerint az igazgatótanács egyelőre nem döntött arról, hogy kifizeti-e az összeget Messier-nek.

Könyvében a volt vezérigazgató így fogalmazott: "Amikor valaki egy nagy- vagy kisvállalat vezetője lesz, tudatában van annak, hogy az igazgatótanács bármikor elmozdíthatja posztjáról. Ezért azonban megfizetik, nagyon jól megfizetik." Messier 2001-ben 5,1 millió eurót vett fel a cégtől.

Amint arról korábban beszámoltunk, Messier vasárnap este nyújtotta be lemondását, miután az igazgatótanács tagjai egyhangúlag a távozását követelték. A médiabirodalom új vezérigazgatója valószínűleg Jean-Rene Fourtou lesz, aki az Aventis kozmetikai vállalat igazgatótanácsának alelnöke. A Le Monde szerint Fourtounak hat hónap áll rendelkezésre arra, hogy "formába hozza" a céget. A vállalat szóvivője nem kommentálta a hírt. A Vivendi részvényárfolyama Messier lemondásának hírére 19 százalékot emelkedett.

A francia Vivendi 2000 júniusában jelentette be a kanadai Seagram Co. megvásárlását. A neve alapján elsősorban szeszes italjairól ismert vállalat tulajdonában volt a Universal Studios, a Universal Pictures, és a világ legnagyobb zenekiadójaként jegyzett Universal Music Group is. A 34 milliárd dolláros részvénycserés ügylet nyomán megalakult a Vivendi Universal. A Seagram csoportot vezető Bornfman testvérek az újonnan alakult vállalat igazgatótanácsának tagjai lettek. A szeszipari részleget még ugyanebben az évben 8,1 milliárd dollárért értékesítette a cég.

Jean-Marie Messier egy 149 éves közműszolgáltatóból hozta létre a világ második legnagyobb médiabirodalmát, az AOL Time Warner első számú riválisát. A befektetők és az igazgatótanács tagjai szerint azonban Messier túl messzire ment, túl nagy adósságot halmozott fel, vezetése alatt a Vivendi a francia történelem legnagyobb veszteségét produkálta és a cég piaci értéke az idei év során 42 milliárd euróval csökkent.

"Az igazgatótanács tagjai egymás után távozásra szólították fel" -- mondta Jacques-Antoine Bretteil, az International Capital Gestion elemzője. "Messier-nek elég nehéz lesz új munkát találnia."

Claude Bebear, az Axa biztosítótársaság igazgatótanácsának elnöke és Franciaország egyik legbefolyásosabb üzletembere már májusban rámutatott, hogy Messier-nek távoznia kellene a Vivendi éléről, ellenkező esetben a vergődő vállalat az egész francia gazdaságtól elriaszthatja a külföldi befektetőket.

A befektetők már korábban is Messier távozását követelték, amikor a vállalat közel 100 milliárd dollárt költött felvásárlásokra, jelentősen növelte adósságállományát és 13,6 milliárd eurós veszteséggel zárta a 2001-es évet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról