Szerző: Barna József

2002. július 2. 10:05

A Dell egyelőre nem tervezi Itanium 2 szerverek forgalmazását

[CNET] A HP-Compaq ügylet lezárulta óta a világ második legnagyobb PC-gyártójává visszaminősült Dell egyelőre nem áll be azon számítógépgyártó cégek sorába, melyek a jövő héten debütáló Intel Itanium 2 processzorra épülő munkaállomásokat és szervereket dobnak piacra. Amint azt a cég képviselője elmondta, a cégnek jelenleg nincsenek konkrét terméktervei az Itanium 2-vel kapcsolatban.

[CNET] A HP-Compaq ügylet lezárulta óta a világ második legnagyobb PC-gyártójává visszaminősült Dell egyelőre nem áll be azon számítógépgyártó cégek sorába, melyek a jövő héten debütáló Intel Itanium 2 processzorra épülő munkaállomásokat és szervereket dobnak piacra. Amint azt a cég képviselője elmondta, a cégnek jelenleg nincsenek konkrét terméktervei az Itanium 2-vel kapcsolatban.

A Dell hezitálása minden bizonnyal érzékenyen érinti az Intelt, hiszen a PC-gyártó cég nem is olyan régen még a világ első számú személyiszámítógép-gyártója volt, ráadásul egyre intenzívebben van jelen a szerverpiacon is. Az IDC piackutató cég adatai szerint a bevételek tekintetében a Dell az ötödik legnagyobb szervergyártóvá avanzsált 2002 első negyedévében, és 8%-os részesedést ért el a piacon. Míg az eladott darabszámot tekintve a cég a második számú gyártó volt ugyanebben az időszakban, 17,8%-os részesedéssel.

A Dell azonban egyelőre kivár. A cég képviselője elmondta, hogy jelenleg is azt igyekeznek felmérni, hogy az új Intel-chip milyen népszerűségre számíthat az vásárlók körében. Amint az ismert, az első Itanium chip (Merced) kereskedelmileg nem volt sikeres, az éveket csúszó megjelenés után csak rendkívül kevés számítógépgyártó és vállalati megrendelő bizalmát tudta megnyerni. A közepes teljesítmény, a támogatottság hiánya és a kedvezőtlen gazdasági körülmények végül az Itanium bukásához vezettek. Éppen a sikertelenség okán szüntette be a Dell az év elején Itanium alapú Precision Workstation 730 munkaállomásainak forgalmazását.

Azonban nem csak az Intel véli úgy, hogy az Itanium 2 esetében minden másként alakul. A chip az előrejelzések szerint elődjénél kétszer nagyobb teljesítményt nyújt. Számos nagy számítógépgyártó -- köztük a HP, az IBM, az NEC, a Unisys és a Bull -- tervezi Itanium 2 processzorokat támogató chipkészletét vagy Itanium 2 processzoros szervereit. A szoftvergyártók is egyre szélesebb körben támogatják az Intel új 64 bites lapkáját.

Az Itanium 2 számos újítást tartalmaz elődjéhez képest. A processzor kétféle kivitelben jelenik meg, a 900 MHz-es változat 1,5 Mbyte harmadszintű cache-t tartalmaz, az 1 GHz-es kivitel pedig 3 Mbyte-ot. A másodszintű gyorsítótár mérete 96 kbyte-ról 256 kbyte-ra bővült, az elsőszintű cache mérete azonban maradt 32 kbyte. Az új processzor 200 MHz-es, 128 bites DDR memóriabuszt használ majd, mellyel az elérhető maximális memória-sávszélesség 6,4 Gbyte/sec, ami háromszor gyorsabb adatáramlást ígér a Merced buszánál.

Ezen túlmenően a HP és az Intel mérnökei, hallgatva a szaksajtó és természetesen a konkurencia lesújtó kritikájára, lépéseket tettek annak érdekében, hogy a processzor kimagasló lebegőpontos teljesítménye mellett annak kissé kiábrándító integer egysége is versenyképes legyen. Ezért az ALU végrehajtó egységek számát 4-ről (2 integer és 2 memória) 6-ra növelték.

Ugyanakkor az ígéretes specifikációk ellenére az Itanium 2 csak nehezen illeszthető a Dell üzleti modelljébe. Hiszen a Dell elsősorban a nagytételben eladható termékekre koncentrál, és többnyire nem költ nagyobb összegeket független kutatásra és fejlesztésre. Ugyanakkor több gyártó, így az IBM és a HP is, saját chipkészleteiket is felhasználják Itanium alapú rendszereikben, igaz, az Intel a platform sikerre vitele érdekében lehetővé teszi a gyártók számára, hogy referenciadesignjait saját márkanevük alatt hozzák forgalomba.

Kevin Krewell, a Microprocessor Report egyik elemzője elmondta, hogy a Dell döntése várhatóan kellemetlenül érinti majd az Intelt. Ám mindez csupán annak a beismerése, hogy a Dell üzleti modelljébe egyszerűen nem illik bele az Itanium 2-család. Mint hozzátette: "A McKinley [azaz Itanium 2] vonzó termék, de jelentős forgalom leghamarabb egy év múlva várható."

A céghez közelálló források egyben arról is beszámoltak, hogy a Dell már teszteli az Intel-rivális AMD 64 bites Opteron processzorát is, amelynek megjelenése a jövő év elején várható. Szemben az Itaniummal, az AMD nyolcadik generációs processzora problémamentesen tudja futtatni a már meglévő 32 bites alkalmazásokat is, így költséghatékonyabb átmenetet ígér, mint az Itanium. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a Dell mindig is ízlelgette az AMD technológiáit, ám eddig sosem döntött azok forgalmazása mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról