Szerző: Barna József

2002. április 17. 08:46

Az AMD bejelentette 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott mobil Athlon XP processzorát

Az AMD ma bejelentette, hogy megkezdte 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott mobil Athlon XP processzorainak forgalmazását. A cég úgy döntött, hogy az új gyártástechnológiával készülő terméket az asztali processzorok között ismertté vált Athlon XP márkanévvel hozza forgalomba, míg a korábbi Athlon 4 elnevezés megmarad a 0,18 mikronos csíkszélességű mobil processzorok számára.

[HWSW] Az AMD ma bejelentette, hogy megkezdte 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott mobil Athlon XP processzorainak forgalmazását. A cég úgy döntött, hogy az új gyártástechnológiával készülő terméket az asztali processzorok között ismertté vált Athlon XP márkanévvel hozza forgalomba, míg a korábbi Athlon 4 elnevezés megmarad a 0,18 mikronos csíkszélességű mobil processzorok számára.

A mobile AMD Athlon XP processzort egyelőre csupán Socket A foglalatú tokozásban hozzák forgalomba, a chipek azonban immár 266 MHz-es EV6 front side bust használnak. A sunnyvale-i cég ugyanakkor már szállítja partnerei számára a modell uPGA (micro Pin Grid Array) tokozású változatait is, melyekkel a vékony és könnyű noteszgépek piacára kíván betörni.


Kattints a képekre! (Fotó: Impress)

A mobile Athlon XP chipeket az AMD drezdai Fab 30 gyárában készítik 0,13 mikronos rézalapú technológiával. A chip tartalmazza az AMD PowerNow! technológiát, amely az Intel SpeedStephez hasonlóan automatikusan, az áramforrás és a futtatott alkalmazás számítási igénye alapján állítja be a processzor órajelét és működési feszültségét.

A most bejelentett mobil processzorok az 1400+ és 1500+ modellszámozást viselik, míg az 1600+ és 1700+ jelölésű változatok piaci megjelenése a negyedév későbbi időszakában várható. Japánban a Sharp már forgalmazza az AMD új processzoraira épülő noteszgépeit, míg a cég sajtóközleménye szerint az Epson Direct és a Packard Bell még ebben a negyedévben megkezdi a mobil Athlon XP felhasználását.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról